Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorfest i Gränges

Visserligen används delar av gruvområdet Malmen sedan tidigare till fordonsaktiviteter. Men i helgen var det frågan om något helt annat.
Då var nämligen Malmen arena för minst sagt publikvänliga Uphill Cup med både rallycrossbilar och rallybilar i startfältet.

Annons

Här serverades allt från goda hamburgare till förare vars tävlingsinstinkt sattes på prov på den cirka tre kilometer långa och mycket varierande banan.

Motorklubbarna Grangärde RRC och Ludvika MS arrangerade tillsammans tävlingen som är en deltävling i 2012 års upplaga av Uphill Cup. Antalet anmälda förare uppgick till totalt 47, varav 43 startade i lördags respektive 41 på söndagen.

Säkerligen fanns det förhoppningar om att en jättepublik skulle komma för att se tävlingen. Tävlingsledaren Benny Persson beräknar att publiksiffran uppgick till cirka 300 betalande båda dagarna. Och runt 600 personer sammanlagt tycker han är ganska okej, även om tävlingsformen i sig borde attrahera många fler.

– Det här är ju en helt suverän plats att köra på, den har allt. Dessutom är det enklare för publiken. Man behöver inte vara jätteinsatt i sporten för att tycka det är kul, påpekar Benny Persson.

Och visst hade han rätt. Det var frågan om underhållning av hög klass. Den kuperade och kurviga banan erbjöd på såväl asfalt som grus varvat med sträckor belagda med gatusten.

I synnerhet lördagens fuktiga väderlek ställde höga krav på förarna. Då var också incidenterna fler till skillnad från söndagen då doften av bränt gummi skvallrade om torra vägbanor.

Inför tävlingen framfördes ambitionen att tävlingen ska arrangeras på Malmenområdet varje år i fortsättningen. Men inte heller motorklubbarna har förstås missat att den omtalade nystarten av gruvorna kan bli en realitet, vilket kan påverka den framtida användningen av Malmen.

– Ja, det är klart att vi har funderat kring gruvstarten. Det skapar en viss osäkerhet, man vet inte hur mycket vi kan eller vågar satsa på förbättringar av banan, säger Benny Persson.

Han tillägger att å den andra sidan finns det ju tid kvar:

– Det har ju sagts att gruvan startas tidigast 2015, så vi får väl se hur det blir.

Vad gäller tävlingen fanns det flera namnkunniga förare i startfältet. Och bland de lokala stjärnorna fanns bland andra Mikael Håkansson, Grangärde RRC, med sin VW Golf i klassen för tvåhjulsdrivna rallybilar.

I samma klass deltog också Tomas Lången Pettersson, Ludvika MS. I lördagens omgång lät han dock sin Ford Escort vila, och nöjde sig med söndagens tävling.

Arrangörsklubbarna blev dock utan klassegrar, den här gången.