Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hancocks guldsuccé – världsmästare för fjärde gången: "Känns ganska overkligt"

Han gör det igen. Greg Hancock är återigen världsmästare. Amerikanen som hade ett stort försprång till Tai Woffinden gjorde processen kort och avgjorde finalen direkt med sin heatseger som räckte till guldet.

Annons

Segerjubel. Greg Hancock gjorde precis det han behövde och tog tre poäng direkt. Därmed vann han sitt fjärde VM-guld.

På förhand var det upplagt för Greg Hancock. Och visst hade han inga problem att ta hem de tre poäng som krävdes för att avgöra VM-finalen. Heatsegern i tävlingens inledning innebär att Greg Hancock nu är världsmästare för fjärde gången.

46-åringen tog sin första titel 1997. Nu 19 år senare är han världsmästare igen.

–Jag är så överväldigad just nu. Det känns ganska overkligt faktiskt, säger Greg Hancock i en intervju direkt efter sitt första heat för dagen.

I och med VM-guldet går Hancock upp på lika många guld som legendarerna Hans Nielsen och Barry Briggs. Han är nu ett bakom Ove Fundin på fem och två bakom Tony Rickardsson och Ivan Mauger som har flest med sina sex guld.

– Att vara med i den skaran av mästare är ganska otroligt. Jag har aldrig drömt om att få nämnas med alla de legenderna. Men det är otroligt hedrande att vara med i det snacket. Det är jättehäftigt, säger Hancock.

Det enda hotet mot dagens guld stavades Tai Woffinden. Även om det krävdes ett smärre mirakel från honom för att hämta in 19 poäng. Så här sa Woffinden själv i en tv-intervju efter att Hancock säkrat guldet:

– Vi visste alla att guldet i stort sett var utom räckhåll för mig. Jag kan bara säga stort grattis till Greg. Det är fantastiskt att se honom. Jag hoppas själv att jag är lika motiverad som honom när jag är i hans ålder, säger Woffinden.

Leigh Adams, en annan legendar inom sporten passar också på att hylla Hancock.

– Det är otroligt att han vinner mot de här yngre förarna. Det är bara att lyfta på hatten för Greg. Fantastiskt.

Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg var expertkommentator i TV10:s sändning från finalen. Han var imponerad av Hancocks guld och säsong i helhet.

– En värdig mästare, han har varit jämn och skadefri. Då kommer man långt.

Finalen fick dock ett snöpligt slut för Hancock. Efter tävlingens nionde heat (Hancocks tredje) anklagades han för att ha låtit Chris Holder köra om honom i slutet. Det ledde till att han blev utesluten ur heatet. Det i sin tur gjorde att Hancock själv nu valt att dra sig ur resten av tävlingen. Det är dock inget som hotar han redan vunna VM-guld.

På twitter tackar Greg Hancock fansen, och skickar även en syrlig hälsning till juryn som uteslöt honom ur hans tresdje heat.

En annan som hade en lyckad dag var Masarnas Antonio Lindbäck som tog sig till final och slutade fyra. Hans imponerande insats blev tillräcklig för att kvalificera sig för nästa års GP. I totalen slutar han sjua.

Den som knep den sista givna GP-platsen var Niels-Kristian Iversen som slutar åtta i totalen.

I finalheatet blev det även en kamp om silvret mellan en annan mas, Tai Woffinden och Bartosz Zmarzlik. Den vann Woffinden och slutar därmed tvåa bakom Hancock och polacken Zamrzlik tar bronset.

Vinnaren av sista deltävlingen blev hemmaföraren Chris Holder, som vann sitt första GP för säsongen.

Mer läsning

Annons