Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mötet med skådespelaren ett minne för livet – minnesord över Sven Wollter

Skådespelaren och författaren Sven Wollter var en begåvad, vänlig och jordnära människa. Han blev en av våra främsta aktörer, fylld av humanism, integritet och pondus. Sven Wollter spelade teater i Dalarna och gjorde även en filminspelning här. Jag vill teckna ner två personliga minnen av honom.

Sven och jag möttes i Sveasalen i Leksand. Han gestaltade där starkt huvudrollen i monologen ”En dåres sånger”, som handlar om Gustaf Fröding. Poeten hade funnits med sedan Svens barndom som en ”tröstens följeslagare”. Pjäsen, skriven av Carl Otto Evens, turnerade år 2011 med Riksteatern. Mötet med Sven efter föreställningen blev ett minne för livet.

I filmen ”Jerusalem” spelade Sven Wollter rollen som Stor Ingmar, far till Lill Ingmar, som vi idag kan se i Ingmarsspelen. Stor Ingmar omkommer vid en olycka i Västerdalälven när en timmerstock slår honom i sidan. Han har vadat ut i älven för att rädda två barn, som flyter på en flotte. Filmscenen spelades in vid Kärringforsen mellan Björbo och Nås. Jag såg när Sven själv klev i det iskalla vattnet. Han ville inte ha någon stuntman. Det här var i februari 1995. Jerusalem fick filmpremiär på Storänget i Nås året därpå.

Sven Wollters oförglömliga karaktärer på film och vid teatern ligger varmt om hjärtat på miljontals människor. Vi minns honom kanske främst som Gusten i Strindbergs Hemsöborna och som Raskens baserad på en roman av Vilhelm Moberg. Folkkäre Sven Wollter blev 86 år.

Per-Ola Björklund

En av Sven Wollters beundrare