Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möte om "avloppsöversvämninger"

Risken för fler "avloppsöversvämningar" i Mockfjärd måste undanröjas – snabbt.
Om det var deltagarna i tisdagskvällens möte i Mockfjärdshuset helt överens.
– Det var ett bra möte och Dala Vatten och Avfall AB lovade att upprätta en skriftlig plan för vilka åtgärder som ska vidtas och vem som ska stå för vad, säger Ulla Lindblad Ossendorf, en av de drabbade fastighetsägarna

Annons

Gagnefs Teknik AB hade bjudit in till det allmänna mötet om sommarens översvämningar.

Det var den 8 juli som Mockfjärd drabbades av ett mycket kraftigt regnväder.

På ett dygn fick Mockfjärd över 100 millimeter regn, den högsta dygnsnoteringen i Dalarna och nytt rekord för de sammanlagt 30 år som den lokala väderstationen varit i drift.

Marken mättades, vilket ledde till problem även följande dagar, då nederbördsmängderna var betydligt mindre.

Ett antal fastigheter drabbades av översvämningar i inredda källarvåningar och gilesstugor. I några av dem vällde det in stora mängder avloppsvatten och vattendjupet i flera källare översteg en decimeter.

– I en del av ledningsnätet samlas både regnvatten och spillvatten och nätet är inte dimensionerat för så stora mängder, förklarade Dala Vatten och Avfalls driftledare Roger Lundkvist under Mockfjärdsmötet.

Han och DVAB:s avgående va-chef Olle Bergfors och tillträdande va-chef Lasse Spångmyr samt Gagnefs Teknik AB:s vd Jan Frimodig och ordförande Erik Warg berättade om vad som hänt, hur det kunde inträffa och vilka åtgärder som kan vidtas för att förebygga en upprepning.

– Men åtgärderna är omfattande och kostsamma, vilket innebär att det är viktigt att vi gör rätt saker, konstaterade Roger Lundkvist.

Det framkom också att ett stopp i en ledning medverkat till översvämningens omfattning.

Parterna – de drabbade fastighetsägarna är ett 20-tal och företräddes av bland andra Ulla Lindblad Ossendorf och Gunnar Andersson – ställde frågor, framförde önskemål om backventiler så att inte avloppsvatten går in i fastigheterna via golvbrunnar och toaletter, berättade om pågående fastighetsrenoveringar och betonade vikten av att åtgärder vidtas omgående.

– Sker inget snabbt kan vi ha nya översvämningar redan i vår, förklarade Ulla Lindblad Ossendorf.

DVAB:s representanter lovade att inom en dryg månad återkomma skriftligen med en plan för vad som ska göras samt med en redovisning av ansvars- och rättsläget, en redovisning som ska ge svar på vem eller vilka som ska stå för olika kostnader. Fastighetsägarna vill också ha svar på om DVAB är berett att ersätta dem för att de sedan i somras inte kunnat bruka delar av sina bostäder.