Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mot Stockholm! Årets storvandring i gång

Nu är Dalkarlsvandringen i gång. Klockan nio lämnade ett sjuttiotal vandrare Vasaloppsmålet i Mora för att nå Gamla stan i Stockholm som man ska vara framme vid strax efter lunchtid lördagen den 14 maj.
– Mot Stockholm, kommenderade Jan-Olof Montelius, och vandringen inleddes.

När kyrkklockorna började klinga lämnade vandrarna det som är målet för många andra. Vagabonderna vände ryggen mot Vasaloppet och tog sikte mot Stockholm med första etappmål i rättviksbyn Tammeråsen.

– För drygt en hundra år sedan var det överbefolkat i Dalarna. Det fanns inga jobb. Då var man tvungen att gå till Stockholm för att utföra herrarbete. Det var stora horder av kullor och masar. Nu går vi i samma spår som de gick för att hedra deras minne, säger Per Gilén, storvandringsledare.

Alla genomför dock inte Dalkarlsvandringen till fots. Somliga utför den på fyra ben. Närmare bestämt på en hästrygg. Detta tack vare neuroförbundet Norra Dalarna som erbjuder ridterapi. Bland annat Anita Bredesen och hennes barnbarn Eira Fredriksson har valt att genomföra etapper på hästryggen:

– Jag rider för att min kropp behöver det. Jag har en gammal polio i botten. Det här är den motion jag kan få. Det är otroligt välgörande. Man blir mycket rörligare plus att det är bra för psyket. Man mår så bra av att umgås med hästar. Det är den bästa terapi och sjukgymnastik man kan få, säger Anita, när DT möter henne i Fåsås.

Vid starten intill vasaloppsmålet samlades ett sjuttiotal vandrare till Korum och information i Mora, samtidigt som ett tjugotal valde att starta i Orsa för att förenas i Tammeråsen senare på eftermiddagen. Två som valde att vandra några extra mil var Ola och Ing-Marie Mattsson från Venjan.

– Vi startade i Venjan redan i söndags och har gått hit till Mora, berättar Ing-Marie, som själv var en framgångsrik tävlingsgångare under många år och därefter även sett till att gångtraditionen i Venjan levt vidare, men nu handlade inte om gång utan vandring.

– Den här gången ska vi gå hela sträckan, tidigare har jag bara gått en etapp, säger Ing-Marie.

Per Gilén som är vandringsledare berättar att det är en gemytlig promenad.

– Några går fort och har bråttom. Andra går i lugn och ro. Vi pratar, har trevligt, det händer mycket. Folk efter vägen bjuder på mat, dricka och vatten, säger Per Gilén.

Den 14 maj sker den kortaste etappen, när Dalkarlsvandrarna tar sig an den avslutande etappen från Karlbergs slott till slutmålet Gamla stan i Stockholm.