Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt Faluns nya kyrkoherde

Temat för Thorhallur Heimisson första predikan var tacksamhet, och tacksammast av alla är han själv.
– Jag känner mig överväldigad av församlingens varma mottagande, säger han.

Annons

Många har trotsat regnet denna söndagseftermiddag för att höra den nya kyrkoherdens första gudstjänst i Kristine kyrka. Besökarna trängs förbi bord med fikabrickor och kaffetermosar för att ta plats i de nästan fullsatta bänkarna.

– Det är en högtidlig dag, biskopen är här också. Förra kyrkoherden, Mats Hulander, var väldigt engagerad i församlingen så det ska bli roligt att lära känna den person som ska ta över, säger Jan Erik Holmberg.

Thorhallur Heimisson kommer från Island och har arbetat som präst i Skandinavien de senaste 22 åren, den senaste tiden i en mindre församling i närheten av Reykjavik. Biskop Thomas Söderberg och kontraktprost Fredrik Lautmann är överens om att rätt person valts till kyrkoherde för Svenska kyrkan i Falun.

– Thorhallur har lång erfarenhet av att arbeta som kyrkoherde. Han har också en sällsynt blandning av medmänsklighet och intellekt som är viktigt i arbetet, säger Fredrik Lautmann.

Thorhallur Heimisson har skrivit flera böcker om kristendom. Han har tagit ett helhetsgrepp om ämnet och blundar inte för de mörka kapitlen i kristendomens historia. En lärdom han gjort efter de många åren som kyrkoherde är att religion, politik och ekonomi påverkar varandra.

– Den senaste tiden har jag upplevt hur den ekonomiska krisen i mitt hemland har skapat oro bland människor. Många hårt drabbade individer har vänt sig till kyrkan när livet känts hopplöst och funnit en tröst i att vara del av ett större sammanhang. Inom kyrkan måste vara en plats där människors värde inte mäts i pengar, säger han.

Vad han vill uppnå som kyrkoherde i Falun vet han inte ännu. Den närmaste tiden vill han lära känna församlingen och sedan utgå från deras behov och önskemål.

– Jag vill ge det församlingen vill ha. Men mitt önskemål är kyrkan ska vara delaktig i livets alla skeden. Att religionen känns aktuell för församlingens medlemmar oavsett ålder och bakgrund.

Enligt Thorhallur Heimisson finns det ett stort intresse för religion i samhället. Han menar att det är naturligt att fundera på varför vi finns till och vad som är meningen med livet.

– För mig är livet religion. Jag kan inte tänka på kristendomen separat från mitt dagliga liv. Min far var också präst och jag har vuxit upp omgiven av tro. Det är min verklighet och jag hoppas få dela den med människorna i församlingen .