Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt falubon som nyss blivit svensk mästare i skoputsning

Att underhålla sina skor för att hålla dem fina och rena är en konstform – som det faktiskt går att tävla i.
– Killen som arrangerade tävlingen sa att skoputsnings-SM var den mest nördiga tävlingen som han varit involverad i, och då hade han ändå tävlat i bordshockey-VM! skrattar Anders Ericson, nybliven svensk mästare i skoputsning.

Annons

I lördags avgjordes SM i skoputsning, i Stockholm. Fyra finalister gjorde upp om titeln "Svensk mäsatre i skoputsning", som Anders Ericson från Falun, lyckades ta med sig hem.

– Det har varit ett kval där man har fått skicka in ett bidrag. Man fick ta bilder på ett par skor som man putsat och skicka in till en jury som valde ut de fyra bidragen som de tyckte var bäst.

Varför håller du på med just skoputsning?

– Det kan man fråga sig, man är väl knäpp, säger Anders och skrattar.

– Jag gillar ju kläder och skor, kollar snygga bilder på Instagram och fick för mig att själv testa att putsa skor. Det känns väldigt roligt att ha vunnit den här tävlingen, säger Anders.

Han har inte beslutat om han ska ställa upp i tävlingen nästa år.

Killen som arrangerade tävlingen sa att skoputsnings-SM var den mest nördiga tävlingen som han varit involverad i, avslutar Anders Ericson.

FAKTA

Namn: Anders Ericson

Ålder: 41

Bor: Britsarvet, Falun

Familj: Hustru och två döttrar

Yrke: Advokat

Favoritsko: Edward Green

Sju grundläggande tips i skovård - för skor av läder

Låt skorna vila – Efter att du burit dina skor en hel dag, låt dem vila i minst 24 timmar. Detta resulterar i att fukten torkar ur och det ger lädret en chans att återhämta sig. Ha gärna två-tre par och rotera bland dem, undvik att använda samma skor varje dag.

Borsta bort smuts - Smutsen kan lätt gro in i skon om man inte regelbundet borstar bort den, putsa bort damm och ytlig smuts med en skoborste eller torr trasa, gärna efter var tionde gång du använt skon.

Använd skoblock – Detta hjälper skon att bibehålla passformen. Har en sko en gång tappat passformen, kan det var svårt att återställa den till dess originalform.

Torka fuktiga skor – Låt fuktiga skot torka men ställ dem ej vid ett element, torkskåp eller liknande. Det kan innebära döden för läder.

Använd skohorn – Minskar slitaget på både plös och hälparti.

Ta bort gammal skoputs – Med jämna mellanrum kan det vara en bra idé att ta bort gamla lager av skoputs. Det gör du med en vattenbaserad spritrengöring. När skon torkat är det viktigt att du fettar in skon igen med vax eller fett. Det räcker om du gör detta nån gång om året.

Källa: Herrskobloggen