Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt de nya invånarna i Orsa Rovdjurspark: "Det här väcker förhoppningar"

Antalet invånare i Orsa Rovdjurspark fortsätter öka. Utöver den senaste tidens babyboom har två nya djur flyttat in i parken – isbjörnshonan Hope och snöleoparden Bhavani.

Annons

Mer läsning för Pluskunder:

Experten: Så gör du om du möter en björn – och så ska du absolut inte göra

På 70-talet var vargen utrotad – så har vargstammen i Sverige ökat

Kristoffer råkade väcka björn i idet – se mötet i den jämtländska skogen: "Det ångar ur hålet"

Bli Pluskund för bara en krona här!

TV: Se när isbjörnshonan Hope leker i snön

Det råder något av en babyboom i Orsa Rovdjurspark. Utöver den senaste tidens alla födslar har dessutom två nya djur flyttat in.

Ett av dem är isbjörnshonan Hope som hämtats från Antibes i södra Franrike.

– Det här väcker förhoppningar om nya isbjörnsungar. De isbjörnar vi har i parken har inte riktigt lyckats, vilket varit synd, med tanke på att arten kämpar för sin överlevnad på jorden, säger Johanna Berglund, djurvårdare, i ett pressmeddelande.

Parken i Antibes ingår i samma europeiska nätverk som Orsa Rovdjurspark, med fokus på bevarandeprogram.

– Vi fick en förfrågan om just denna isbjörn, som vi tyckte skulle vara en utmärkt framtida hona för vår isbjörnshane Wilbär som är en högt rankad hane, vars gener är väldigt viktiga. Honan, som är drygt tre år, kom till oss den 19 januari, och vi är måna om att ge henne en bra invänjning. Det är viktigt att hon får vänja sig vid den nya miljön och oss djurvårdare. Det jag kan säga är att hon verkar trivas bra i våra snöiga och vintriga förhållanden.

När Hope ska få träffa parkens två andra isbjörnar Ewa och Wilbär är dock ännu inte bestämt.

– Det kommer att ske i närtid, vi har ännu inte beslutat om när. Vi tar det lugnt, det får ta dentid det tar. Allt går i alla fall jättebra.

Den andra nya invånaren är en snöleopard vid namn Bhavani, född den 7 juni 2016 i Green Zoo Wupertal i Tyskland. Flytten ägde rum som en del av det europeiska bevarandeprogrammet för snöleoparder.

I detta program arbetar de zoologiska djurparkerna i European Zoo Association tillsammans i syfte att föda upp och bevara arten. 

– Det föddes totalt tre stycken snöleoparder och Bhavani är den första som har lämnat och flyttat till en annan park. Innan flytten fick Bhavani öva att vistas i transportboxen så att det inte skulle vara några konstigheter när det väl var dags. Resan till Orsa gick mycket bra, och även snabbare än planerat vilket är mycket positivt, berättar Johanna Berglund.

Hon befinner sig just ni i Leopard Center, i ett bakhägn och stall, där hon håller på att vänja sig med den nya miljön, djurvårdarna och de andra djuren.

– Bhavani kommer på sikt att få gå med rovdjursparkens egna hane, Shan, när de är redo och har klarat av introduceringen. Det finns två hägn för snöleoparderna. Just nu kan vår hane gå i antingen det nedre eller övre hägnet och Bhavani kommer att bli tillägnat det övre som det ser ut nu, detta fram tills att de kan gå tillsammans och välja hur de vill.

Mer läsning:

TV: Se det bedårande – och historiska – nytillskottet i rovdjursparken: "Det är jättestort"

Sötchock i rovdjursparken – här upplever leopardungen snö för första gången

Isbjörnarna får levande föda – se när de fångar fisk: "Efterlever deras naturliga beteende"

TV: Sötchock när björnungarna busar framför kameran

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här