Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morot för att få bilen till skroten

Lars Alm på Håll Sverige Rent är övertygad om att konsekvensen blir att fler bilar blir stående i skog och mark.
– Det behövs en morot som gör att bilarna kommer till skroten.

Lars Alm uppger att organisationen Håll Sverige Rent uppskattar att det står cirka en kvarts miljon bilar runt om i landet som är bara skrot och som nu står och läcker olja, olika vätskor och andra gifter rakt ut i marken.

– Det finns en tydlig trend, skillnaden mellan antalet sålda nya bilar och antalet som skrotas ökar allt mer och det anser vi är ett klart tecken på att fler och fler blir bara stående, säger Lars Alm.

Han är övertygad om att någon sorts premie måste införas för att det ska komma fler vrak till skrotarna. Som det är i dag håller det hela på att bli ett jätteproblem.

– Vi har gjort en beräkning på vad det kostar med transporter av skrotbilar och snittet för landet ligger på cirka 750 kronor, så bara med det skulle vi komma en bra bit på väg.

Alm tror att staten måste gå in och agera, för att få till detta, biltillverkarna är inte särskilt intresserade.

– Men egentligen vore det ett bra argument för dem om de garanterade att bilen tas om hand när den är uttjänt.

Thomas Isaksson, Vansbro kommun, blir bekymrad när han får beskedet att det inte kommer att finnas någon bilskrot i Vansbro längre.

– Bilar som blir stående kan vi inte bara flytta hur som helst och skrota, det är en väldigt omständig process att hantera en skrotbil och dessutom resurskrävande, säger Thomas Isaksson.

Kommunen vill självklart inte ha bilar stående runt om i bygden, med alla risker som det innebär.