Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mörk mur delar könen

Förra Falubon Madeleine Hessérus nya roman har redan hyllats. Det är en framtidsdystopi med inslag av satir.

Att läsa Madeleine Hessérus roman Staden utan kvinnor är som att kastas runt i en rasande trumma av mörker och svärta. Slaget om frihet och ljus är sedan länge förlorat och total segregation och sträng övervakning råder. En mur som för tankarna till Berlinmuren och barriären på Västbanken klyver Stockholm mitt itu: i söder finns kvinnorna, i norr huserar männen.

Hessérus Stockholm är ett skrämmande socialt tankeexperiment, fött ur en brutal övergreppsvåg och en förlamande rädsla. På en gång bisarrt avlägset, och samtidigt en förlängning av aktuella händelser och meningsskiljaktigheter - kanske till och med en spegling av någonting redan påbörjat.

En serie kvinnomord och våldtäkter har länge gäckat det Stockholm hon skildrar. Rädslan och ilskan växer, liksom vanan och skaran som ser men inte ingriper. Ett sprängattentat som likviderar ett stort antal kvinnor och slår ut elnätet i staden ger datumet epitetet Den mörka tisdagen. Organisationen Limes försöker förgäves stävja våldet, men monstret rusar fram på egna ben.

Tanken på en fristad växer fram. Platser börjar ockuperas. Familjer splittras och förflyttas från sina hem. För allas vårt bästa och för att skydda samhället mot sig självt, skanderar polisen. Men uppdelningen av människor, av män och kvinnor, blir allt annat än en tillfällig våldskvävare. Tanken på en gräns som stänger ute alla konflikter övergår snart i en solid mur med beväpnade vakter.

På männens sida härskar en ohämmad grupp rika och kända herrar under den gåtfulla beteckningen Fabers krets, och de enda kvinnor som finns i deras spelstinna kvarter är prostituerade byten.

Dit kommer en dag Hessérus nyckelperson Jakob Hall. Han tillhör motståndsrörelsen och har ett avgörande uppdrag. Det är också genom honom läsaren får bekanta sig med Elliott, David och Kurt – tre ynglingar som vuxit upp i skuggan av muren. Liksom de underjordiska sorkarna, pojkarna som slarvats bort vid Barnasylens föräldraväxlingar, känner de ingen annan värld.

Men genom Jakob öppnas stadens historia, och därigenom en förståelse för dess yttringar och de egna handlingarna.

Hessérus jagberättare är dock någon helt annan, en länge hemlighållen kvinna. Kyligt och skrämmande sakligt redogör hon för begränsande bevakningssystem och en allt mer robotliknande befolkning. Det är ett distanserat sätt som perfekt passar den avtrubbade stämning hennes Stockholm rids av, men stundtals får det också engagemanget för de vagt tecknade ynglingarnas irrfärd för att varna en mordhotad rockstjärna att vackla.

Hessérus, som tidigare bott i Falun och skrivit för kulturredaktionen, har också utkommit med novellsamlingarna Inte vackrare än Valparaíso (1997) och Den döda drottningen (2001), samt romanen Till Isola (2004). Staden utan kvinnor makar sig vackert plats därefter som en kusligt siande saga, men också som en vidsträckt kärlekshistoria och en hoppfull människoskildring.

Att fläta ihop ett så omfattande samhällsmaskineri med ett stort galleri av människor i förändring kräver stor skicklighet.

Jonna Fries