Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mordmisstänkt pekar ut mördare

– Om en person säger sig veta vem mördaren är så behöver man inte vara polis för att förstå att vi vill förhöra honom. Det säger kriminalinspektör Stig-Erik Jakobsson som leder Dalapolisens jakt på den som mördade Yenon Levi i Rörshyttan 1988. Ett av de mord som Tomas Quick både dömts för och senare även friats ifrån.

I takt med att Tomas Quick frias från mord han tidigare både erkänt och dömts för innebär samtidigt att polisens lista över ouppklarade mord växer. Dit hör bland annat mordet på den Israeliske turisten Yenon Levi som hittades ihjälslagen i Rörshyttan i Hedemora kommun i början av juni 1988.

På platsen runt kroppen säkras en rad fynd, bland annat hittas ett par glasögon, en cigarettfimp och en blodig träpåk.

Drygt två år senare riktas misstankarna mot en tunisisk man sedan en polis tyckt sig känna igen de glasögon som hittades på mordplatsen. Den mannen satt då i fängelse, dömd för att ha beställt en osedvanligt brutal knivkärning av en kvinna han haft ett förhållande med.

Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, kunde också binda glasögonen till mannen efter jämförelser med fotografier där mannen burit glasögonen. Att han befunnit sig på platsen för mordet stod därmed klart. Att han också var den som slagit ihjäl Yenon Levi kunde polisen dock aldrig bevisa, något han själv också nekade till.

I juni 1996 tas fallet upp i tv-programmet Efterlyst och strax därpå erkänner också Tomas Quick att det var han som slog ihjäl Yenon Levi. Den 28 maj 1997 döms han för mordet vid Hedemora tingsrätt. Mordet anses därmed uppklarat och "Glasögonmannen" faller i glömska.

– Det är oerhört tragiskt att Quick fick lägga yllefilten över det där mordet. Annars är jag övertygad om att det varit uppklarat i dag, säger kriminologen Leif GW Persson.

Enligt honom kan domen mot Quick ha lett till att den tekniska bevisning som fanns från mordplatsen i Rörshyttan blev kastad.

– Det fanns flera fynd där man borde kunnat säkra dna, bland annat på glasögonen, men på den tiden var dna något helt obekant, säger Leif GW.

Han säger sig dock vara helt övertygad om att "Glasögonmannen" haft en stor roll i mordet.

– Förmodligen fanns minst två personer utöver Levi och "Glasögonmannen" på plats när mordet begicks. Om han inte själv slog ihjäl Levi så var han åtminstone anstiftare, säger GW som också berättar att två vittnen träffat Levi hemma hos "Glasögonmannen".

I en filmad intervju som tidningen Expressen gjort med "Glasögonmannen" i Tunisien säger han sig dock - med händerna på koranen - vara oskyldig. Däremot säger han sig veta vem mördaren är.

Vad kan syftet vara med att lämna de här uppgifterna?

– Han vet nog mycket väl hur mordet gått till men vilket hans syfte är i övrigt har jag faktiskt ingen aning om, säger Leif GW.

Fortfarande väntar utredarna hos Dalapolisen på besked från SKL om vilken teknisk bevisning som fortfarande kan finns kvar och vad nya analyser i så fall har gett.

– På den ursprungliga förteckningen fanns en relativt stor mängd fynd men vad som finns sparat i dag har vi ingen aning om, säger utredaren Stig-Erik Jakobsson.

Kan det bli aktuellt för ar att åka till Tunisien och hålla förhör med "Glasögonmannen"?

– Det är naturligtvis ett önskemål från våran sida. Om en person säger sig veta vem mördaren är så behöver man inte vara polis för att förstå att vi vill förhöra honom. Det blir ändå åklagaren som måste besluta om vi ska begära internationell rättshjälp, säger Stig-Erik Jakobsson.

Själv anser han det märkligt att "Glasögonmannen" i intervjun med Expressen nu säger sig veta vem mördaren är.

– Varför såg han i så fall inte till att berätta och rentvå sig själv redan 1991 då han misstänktes för mordet?

Kan ni begära en topsning av mannen om SKL skulle hitta dna bland beslagen?

– Det vet jag inte och jag vet inte heller vilka utlämningsavtal som Sverige har med Tunisien, säger Stig-Erik Jakobsson.

Leif GW Persson menar att Yenon Levi förmodligen raggats upp av "Glasögonmannen" på centralen i Stockholm där han ofta värvade personer för att arbeta åt honom:

– De här personerna for runt och sålde tavlor år "Glasögonmannen" och jag skulle tro att Levi hamnade i den hanteringen.

Vad skulle motivet ha varit till att döda honom?

– Något har väl gått överstyr. Det kan räcka med att de kommit på att han inte var någon "riktig" arab utan från Israel, säger Leif GW.