Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morden efter midsommar

– Det känns viktigt att verkligheten inte glöms bort. Mord och övergrepp är inget mysigt.
Det säger Agneta Kallur i Hjortnäs som i sommar bjuder in till en föreläsningsserie under samlingsrubriken Morden efter midsommar.

Morden efter midsommar - vid första anblicken luras ögat att läsa: Morden i Midsomer. Den engelska deckarserien som har blivit en populär sommartradition i svensk television.

Folk dör som flugor, ofta ganska brutalt mördade - men allt är ändå förpackat med en stor dos av lantlig engelsk charm med herresäten, pubar, en rad olika kulturella festivaler och en aldrig sinande ström av koppar med te.

– Men verkligheten är långt ifrån så trevlig när det handlar om mord och övergrepp, säger galleristen Agneta Kallur i Hjortnäs mellan Leksand och Tällberg.

Och hon om någon vet vad hon talar om efter många års arbete som kriminalinspektör, bland annat vid familjevåldsroteln hos polismyndigheten i Stockolm.

Det har gått drygt fyra år sedan hon slutade som polis och flyttade till Hjortnäs där hon driver ett galleri i Hjortnäs Handel - alldeles vid nedfarten till Hjortnäs brygga.

– Förr hade jag konsten som balans till polisarbetet - nu har den blivit ett sätt att fortsätta göra nytta för utsatta barn och kvinnor, fortsätter hon.

Med Marianne Lindberg De Geers konstutställning Jag tänker på mig själv - Orientering som bas, kommer Agneta Kallur att fyra lördagar framöver visa olika sidor av de verkliga morden och det finns beröringspunkter med Dalarna.

I samband med att konstutställningen öppnade förra lördagen visades även Marianne Lindberg De Geers film "Dom DB237, Piteå Tingsrätt, 2011".

– Vi är många som fortfarande minns den tyske fyra årige pojken Michael Welke som 1990 torterades till döds av sin mamma och hennes pojkvän.

– Michael dog sju mil norr om Arjeplog, men hade i omgångar bott i trakterna kring Hedemora, berättar Agneta Kallur.

När De Geers film visades i Hjortnäs förra lördagen inbringade den 1 200 kronor som skänktes till Bris - Barnens Rätt i samhället - Michael Welkes minne.

– Filmen kommer att visas ytterligare en gång nästa onsdag klockan 15 för jag tror att det är fler som vill se den. Den är mycket speciell och mycket stark, fortsätter Kallur.

Nu på lördag kommer hennes förre kollega - mordspaningschefen och grundaren av Cold Case-gruppen - Bo Wide. Han talar om utredningsarbetet kring takboxen som hittades vid färjeterminalen i Stockholm och den 14 juli berättar Ola Boija om sitt arbete som profilerare vid Rikskriminalens Gärningsmannaprofilgrupp.

Han kommer speciellt att ta upp utredningen av mordet på tvåbarnsmamman Marie Samuelsson från Äppelbo.

Den 21 första juli berättar bybon, före detta TV4 journalisten Lasse Bengtsson om sina år som informationssamordnare för Svenska Afghanistankommittén och sista lördagen i juli handlar det om pedofilbrott. Då frågar rikskriminalpolisens utredare Lisbeth Tolfes; Vems är ansvaret?

Samtliga föreläsningar börjar klockan 15.