Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moras mammor bra på att amma

Drygt 96 procent av Moras nyblivna mammor ammar sina barn efter födseln. Det framgår av statistik från 2010. Enligt färska siffror från 2012 ligger siffran i Dalarna ännu högre, 96,8 procent. Det är lite över riksgenomsnittet. Ändå är det inte självklart att amning fungerar.

Annons

Det berättade Anouk Jolin om under en föreläsning på Andreasgården i onsdags kväll.

I vissa fall tycks det lättare att docka två rymdfarkoster än att barnet hittar till mammans bröst.

Anouk Jolin är projektledare för Amningskurs för blivande föräldrar, ett treårigt projekt i samarbete med Sensus och Amningshjälpen finansierat med medel ur Allmänna Arvsfonden. Anouk kommer ursprungligen från den franskspråkiga delen av Kanada.

Hon åkte till Sverige som utbytesstudent, hamnade i Falun och bildade familj. Anouk ammade båda sina barn och blev engagerad i att hjälpa andra mammor. Hon utbildade sig till hjälpmamma, amningsrådgivare inom Amningshjälpen och tog sedan kontakt med Dalalandstinget och för att starta amningskurser i länet som pilotprojekt.

Allmänna arvfonden ställde upp året därpå med pengar till ett treårigt projekt riktat till hela landet. Första året var bidraget 500 000 och andra året lite drygt tre miljoner och ytterligare tre miljoner äskas för ett tredje år.

En kurs är på nio timmar fördelad på fyra tillfällen för blivande mammor med partner. Kursledare är så kallade hjälpmammor. Det finns 106 hjälpmammor i landet varav nio i Dalarna.

Bra förutsättningar för amning är att mamman känner sig bekväm med att amma liksom barnet. Det kan uppstå olika detaljproblem med tekniken att amma eller att lusten hos både mamma och barn sviktar. Viktigt är att berörd omgivning har en positiv attityd.

Goda resultat av amning är att barnet får bra mat och stärker immunförsvaret. Samhällsvinsten är friskare barn och föräldrar samt bättre miljö. Rekommendationen till föräldrar är sex månaders amning på heltid samt därefter ett successivt näringstillskott som komplement till fortsatt amning.

Under 1990-talet var amningssiffrorna mycket höga. Nu finns en sviktande tendens. Information om amningens viktiga betydelse behövs.

Ett bidrag i debatten om amning på offentliga platser framförde Amningskurs för blivande föräldrar i en egen filmversion av megahiten Gangnam style med 30 000 visningar på Youtube. Den stoppades på grund av upphovsrätten till musiken.

– En kvinnlig kompositör i Stockholm ska presentera en nyskriven melodi vid månadsskiftet och sedan läggs materialet ut igen offentligt, berättar Anouk Jolin.