Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moras kommunalråd får kritik för bojkotthot av Melkers

Anna Heds mejlutspel om bojkott mot Melkers och samtidigt hävda att företaget fuskar har väckt starka reaktioner.
– Att som politiker uppmana till bojkott är att göra ett stort övertramp, anser Carl Ström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna.

I gårdagens tidning och på DT.se kunde vi berätta om Moras centerpartistiska kommunalråd, Anna Hed:s utspel i striden om namnet till ordet "Fäbod".

I ett mejl, utställt till en rad starka personer inom näringslivet och livsmedelsnäringen i Dalarna förklarade Anna Hed att hon i framtiden skulle bojkotta Melkers Chark i Falun.

"Jag kommer följa XXX förslag och bojkotta Melkers", skrev hon.

I samtal med DT utvecklade därefter Anna Hed sitt ställningstagande:

"Det är falsk varumärkning. Jag kommer bojkotta Melkers och det gör jag rent privat – de kör med falsk marknadsföring"

Nu möts hennes utspel av heta reaktioner.

– Det är helt horribelt att i det här sammanhanget tala om en bojkott. Hela diskussionen är ganska befängd, anser Carl Ström och fortsätter:

– Jag är väldigt förvånad över Anna Heds aktion.

Istället vill Carl Ström, liksom Melkers vd Per Olsson, ta diskussionen till ett annat plan.

– Jag anser att man måste vidga frågan. Per Olsson lyfter upp frågan en dimension ytterligare. Det finns i dag ett antal produkter på marknaden som inte är kopplade till namnet.

Förutom den så omtalade "Fäbodskinkan" från Melkers finns i dag även produkter så som "Sundborn Glass" producerad av Nestlé i Helsingborg, "Mor Annas" smörgåsgurka från Önos eller "Mamma Scans köttbullar" från Scan – för att nämna några exempel.

– Det är ett beslut som marknadsförare måste ta och i slutändan är det upp till konsumenten själv att välja, säger Ström.

– Det är naivt att tro att en tillverkare ska upphöra med sin produkt bara för att det inte passar någon enskilds persons val att tolka ett begrepp.

Kommer du bojkotta Melkers?

– Nej, självklart inte. Det är inget fusk i det här och jag ger mitt fulla stöd till Per Olsson.