Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moras frimärkssamlare har en viktig uppgift

Frimärkets dag uppmärksammades i Mora under lördagen. Även om brevgången inte längre är lika intensiv, som i forna tider på grund av den moderna mail-tekniken så är brevtrafiken tidvis intensiv i Mora varje år.

Anledningen är att medlemmarna i Mora filatelistförening tar hand om att förse brevförsändelser från Mora med vasaloppets stämpel under Vasaloppsveckan.

– Under den perioden i år försåg vi 1200 försändelser med den stämpeln, berättar föreningens ordförande Bengt Jernhall.

Föreningens medlemmar gör den tjänsten ideellt för att upprätthålla traditionen.

– För att få klartecken från postverket i våras fick jag slita ut tre ansvariga handläggare, säger Bengt Jernhall lite skämtsamt.

Först var det en person som gav klartecken. Men när Bengt skulle ringa nästa gång för att slipa på detaljerna hade den personen gått i pension. Nästa kontakt på Postverket hann sluta innan allt var klart. Först vid den tredje personkontakten kunde alla detaljer knytas ihop.

– De som villa ha stämpeln på sina försändelser fick lägga breven och korten i speciella lådor, som stod utplacerade i Mora. Medlemmarna tömde dem och stämplade försändelserna, som skickades i stora kuvert till posten för vidare utskick.

Tanken är föreningen ska svara för den servicen även under vasaloppsveckan 2013.

Vid frimärkets dag satt Arne Böhlmark tillsammans med Claes Höglund och värderade frimärken som besökare hade med sig.

Exempelvis Märta Stenis hade en stor påse med gamla vykort.

– Men tyvärr, frimärkena på dem hade inget värde, konstaterar Märta som ändå var glad över att få visa upp gamla vykort.

Till utställningen hade en karta med alla poststationer och postombud i Mora satts upp. På den tiden var Postverket ett stort företag även i Mora.