Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moras ekonomi stark

Mora kommuns ekonomi är stark, starkare än man trodde när budgeten för i år antogs.
Överskottet i år väntas bli 39,2 miljoner kronor, vilket är 28,5 miljoner mer än man ursprungligen räknade med.

Annons

Den nya prognosen för helåret är gjort efter att resultatet för årets första sju månader blev klart. Även det blev betydligt bättre än väntat, hela 55,5 miljoner kronor.

Faktum är att det är även bättre än 2010 då staten stoppade in extra så kallad konjunkturstöd för att hjälpa kommunen över den stora finansröran med följande konjunkturras.

Men det är mycket inkomster av engångskaraktär som hjälpt upp resultatet.

Bland annat har man fått tillbaka nästan 20 miljoner av AFA för arbetsmarknadsförsäkringar som betalades in för åren 2007 och 2008.

Skatteintäkterna blev också högre än beräknad, vilket beror på att arbetsmarknaden står stark i Mora.

Dessutom har kommunens folk lyckats utomordentligt bra i förvaltningen av kommunens pengar, vilket gett extrainkomster.

På minussidan finns främst socialförvaltningen. Som tidningen tidigare berättat i flera omgångar är det antalet timmar inom hemtjänsten som ökat kraftigt. Detta i sin tur beror på att det inte finns tillräckligt med platser i äldreboende.

Även gymnasieskolan kommer att få ett mindre underskott i år på grund av färre elever.

Efter sju månader finns det en hel del pengar kvar i den så kallade struktur- och planeringsreserven. De pengarna kommer dock att gå åt.

Att få ordning på kommunens IT-system har ingalunda varit gratis. Till detta kostar satsningen på bredband ut till byarna sina modiga slantar.

Men allt sammantaget står alltså kommunens ekonomi stark i år.

För framtiden är läget mera osäkert, inte minst på skatteintäktssidan. Euro-krisen är ingalunda över och vad den framöver får för verkningar för Morabornas jobb och därmed förmåga att betala skatt är det ingen som med säkerhet kan säga i dag.

Samtidigt konstaterar kommunledningen att Mora klarar enstaka svaga år, bara man fortsätter arbetet med att hålla kostnaderna i schack, fortsätter att bli mera kostnadseffektiva och även i fortsätter låter bli att låna till investeringarna.