Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moraprofil död i olycka

Mats Mehlin, Liden, lärare och gruppledare för centerpartiet i Sundsvall, avled i lördags i samband med en fyrhjulingsolycka.

 Han blev 60 år. Mats Mehlin var född och uppväxt i Liden, fem mil från Sundsvall och arbetade som lärare, kombinerat med skogsbruket på föräldragården.

1976 fick han jobb som lärare på Sollerön och flyttade till Mora. Där blev han känd som en "bullrig och karismatisk" lärare och ledare inom IFK Moras friidrott.

I boken "IFK Mora- de första hundra åren" porträtteras Mats Mehlin av författaren Stellan Kvärre och där berättade Melin om sin filosofi som tränare:

"Jag tränar hellre femton medelmåttor och ser hur de utvecklas och hur de sätter personliga rekord än jag tränar en elitidrottare".

Mehlin började som hockeytränare för ett ungdomslag, men fick sluta sedan han vägrat toppa laget i jämna matcher.

När han kom in i friidrotten i Mora var det snabba ryck som gällde. Mats Melin blev suppleant vid första mötet, invald i styrelsen i det andra och i det tredje valdes han till ordförande, sedan det blivit en vakans på ordförandeposten.

Under något år, efter det att Vasalidens kolstybb bytts ut mot Prästholmens modernare underlag fick klubben arrangera ett junior-SM och under något år hade friidrotten fler ungdomsaktiviteter i friidrott än vad skidorna hade, enligt uppgifter i jubileumsboken.

I samband med IFK Moras 90-årsjubileum 1999 tilldelades Mats Mehlin medalj i brons och silver för sina insatser inom IFK Mora friidrott.

Efter åren i Mora och på Sollerön flyttade Mats Mehlin tillbaka till födelsebyn Liden i Ångermanland, fem mil från Sundsvall för att överta skogsbruket på hemgården. Han engagerade sig också politiskt och var ledamot i kommunfullmäktige i Sundsvall sedan 2002, ledamot i kommunstyrelsen sedan 2010 och gruppledare för Centerpartiet sedan valet 2010.