Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MORAL: Det är vår kultur som stoppar män att agera primitivt på fyllan

"Jag lät min hand ta på hennes rumpa", berättar Måns Vestin i Aftonbladet (17/1) och förklarar sedan sitt tilltag med att beteendet är införlivat i "vår kultur".

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Att skylla sitt eget svinaktiga beteende på kulturarvet är obeskrivligt lågt.

Om du tycker att något är fel: gör det inte.

"Kulturen spelar ingen roll, förutom i de fall den kan användas som ursäkt för det egna svinaktiga beteendet." Så skulle man kunna sammanfatta en populär position i samtiden.

>> Kommentera gärna inlägget på DT Debatt!

Måns Vestin har missförstått förhållandet mellan de egna primala drifterna och kulturen. Kulturen är de informella institutioner, bland annat uppfattningar om moralregler, som i bästa fall får oss att lägga band på våra instinkter.

Olika kulturer har olika uppfattningar om hur driftslivet skall tyglas. Det som på ett ställe i världen anses fullt legitimt kan på en annan plats uppfattas som höjden av omoral. När personer med skilda uppfattningar om vad som är rätt och fel skall leva sida vid sida uppstår det som kallas för kulturkrockar.

Det finns också samhällen där de informella institutionerna, kulturen, är så svaga eller outvecklade att driftslivet istället hålls i schack av de formella institutionerna, lagar och regler, domstolar och polis.

Att någon från ett sådant samhälle inte agerar i enlighet med vår kulturs normer och moraluppfattningar borde inte vara ägnat att förvåna.

Att Måns Vestin tycker sig kunna skylla ett beteende som enligt rådande uppfattning om rätt och fel anses förkastligt (även om många i likhet med Måns Vestin likväl ägnar sig åt det) är desto mer uppseendeväckande.

I korthet: det är inte kulturen som fått Måns Vestin att följa sina primitiva drifter på fyllan, det är kulturen som borde ha stoppat honom.

Lars Anders Johansson, poet, musiker och kulturansvarig på Timbro

Finns på twitter som @budoarstamning

>> Kommentera gärna inlägget på DT Debatt!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel