Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morakille har huvudroll i Gardellpjäs

I våras gick Oxbergskillen Björn Elgerd ut från Teaterhögskolan i Luleå. I höstas fick han engagemang på Stadsteatern i Stockholm och om en månad väntar en huvudroll redan i första pjäsen.
– Jag spelar Rasmus i Jonas Gardells Ömheten, berättar Björn Elgerd.

Nyligen har en stor TV-publik följt serien "Torka aldrig tårar utan handskar" efter Jonas Gardells nyutkomna boktrilogi med samma namn. I böckerna återvänder Jonas Gardell till karaktärerna i pjäsen Ömheten som skrevs redan 1989.

Den handlar om två unga personer, Rasmus och Benjamin, som under 1980-talets mitt lever ihop. Men i deras lycka blir Rasmus allt svagare och magrare. HIV och AIDS lurar i kulissen men Rasmus föräldrar vågar inte förstå. De skäms över sjukdomen och känslan.

– För mig känns det jätteviktigt att spela en pjäs som tar upp en både historisk, global och aktuell fråga som fortfarande kan vara diskriminerande, säger Björn Elgerd.

Ämnet är återigen hyperaktuellt tack vare författaren Jonas Gardell. Samtidigt, som det är stort att få vara med i en uppsättning på huvudstadens Stadsteater, är Björn enbart fokuserad på att tillsammans med övriga i ensemblen presentera en så bra och tankeväckande föreställning som möjligt.

Tidningen skrev senast om Björn i mars förra året under slutspurten på Teaterhögskolan. Lokalt i Oxberg och Mora var Björn under tonåren känd som trollande talang, som under gymnasiet satsade på teaterutbildning. Först på teaterprogrammet på Haraldsbogymnasiet i Falun, sedan ett år på teaterlinje vid folkhögskolan i Svalöv och sedan studerade Björn på en treårig utbildning vid Teaterhögskolan i Luleå.

Efter examen i juni i år så deltog Björn i en inspelning av en kortfilm under sommaren.

– I augusti tog jag kontakt med Stadsteatern i Stockholm med anledning av att de skulle sätta upp Jonas Gardells pjäs. Efter lite möten blev det klart att jag fick rollen, berättar Björn.

Han har kontrakt med Stadsteatern fram till sommaren.

– Jag kommer att vara med i ytterligare en uppsättning. Men det är ännu inte klart vilken pjäs det blir.

Sedan början av oktober har det intensiva arbetet med repetitioner av pjäsen pågått.

Premiären väntar på Stadsteaterns Klarascen den 14 december och sedan spelas pjäsen under våren.

Förutom att Björn Elgerd tolkar rollen Rasmus spelas hans föräldrar på scenen av Katarina Ewerlöf och Ralph Carlsson. Kristofer Kamiyasu har den andra rollen Benjamin.