Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moraföretag satsar på ny produktionslinje

Det högteknologiska företaget MCM, Mafi och Mora Tool samarbetar kring en ny lösning för fästen till mobilutrustning.
En ny produktionslinje invigdes i veckan och förväntningar är höga på den nya produktionen i Mora.

Det handlar om RRU-fästen. RRU står för Radio Remote Unit och radio till basstationer till telekomnätet och fästen till radionutrustningen.

– Ericssons radioutrustning placeras nära basstationer vid mobilantenner. De behövs för att öka kapaciteten och används över hela världen i alla miljöer, berättar vd för Mafi Pierre Bengtsson.

Till utrustningen krävs ett fäste. Ingenjörer på Mafis forskningsavdelning i Mora tog fram fästet, som nu produceras av höghållfasthetsstål.

– Vi har under de senaste åren utvecklat en ny konstruktionsavdelning, som består av ingenjörer med hög kompetens. De har utvecklat produkten genom modelering och simulering i dataprogram. Produkten har också genomgått hållfasthetstester. Vi har även gjort simuerling av produktionen. Detta bidrar tillen snabb process där vi fortare kan presentera produkter för kunderna. Den första produken vår konstruktionsvadelning tagit fram är fästet för Ericssons utrustning, säger Pierre Bengtsson.

De korta och snabba processerna från idé till produkt är , enligt vd Pierre Bengtsson ofta avgörande i affärskontakterna.

– Det är enkelt för oss att få fram prototyper och vi kan också snabbt testa dem. Samarbetet och mellan andra företag i Mora är mycket vikigt. Vi är bra på att nätverka inom näringslivet här i Mora säger Pierre Bengtsson.

Förutsättningen för den nya produktionen är just samarbetet mellan flera olika företag i Mora. Mafi utvecklade konstruktionen, Mora Tool utformade verktygen för produktionen och MCM tillverkar den. Fler företag i Mora är involverade i produktionen, som både Pierre Bengtsson och Jan Larsson tror mycket på.

– Under försommaren körde vi igång produktionen och cirka 5000 fästen har sålts. Vi har satsat flera miljoner i projektet och prognosen är att vi kommer att sälja cirka 800.000 fästen per år. Det innebär troligtvis även att vi behöver anställa mer personal, säger Jan Larsson.

Både företages chefer och de anställda firade i MCM:s lokaler i Mora.

– Det är ett unikt samarbete, det är en utmaning, som vi klarade här i Mora och nu väntar export över hela världen, säger Pierre Bengtsson.

– För oss innebär den nya produktionslinjen att vår framtid är säkrad, säger Jan Larsson.

Mafi AB utveckal, tillverkar och säljer fästen och annan utrustning för telekommarknaden över hela världen.

MCM AB är ett högteknologiskt verkstadsföretag som arbetar med legotillverkning inom plats och plåt.

Mora Tool arbetar med verktygs-och legoproduktion, konstruktion och produktion av moderna och effektiva följd-, klipp-, form-, plast- och bockverktyg. Mora Tool arbetar med legobearbetning inom tråd- sänkgnistning, fräsning, svarvning och slipning.