Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moraelever på studieresa i Marocko

Tänk att under en veckas tid få byta skolans salar och korridorer mot sjudande folkliv på Djema el Fna (Sagoberättarnas torg) i Marrakech. Historielektionerna byts till besök och redovisningar i den rosa stadens palats, moskéer och muséer.
Samhällskunskapen blir till engagerade diskussioner och redovisningar om Marocko med teman som: demokrati, jämställdhet och aktuell politik. Det är just vad klass SA17 vid Mora Gymnasium har gjort.

Klassen som går samhällsprogrammet årskurs 2 har kommit hem från en veckas studieresa till Marrakech i Marocko. Under tre terminer har eleverna samlat medel till en studieresa genom olika aktiviteter som brödbak, ljusförsäljning, arbete för Vasaloppet med mera och alla har varit engagerade. Målet har varit att kunna åka på en studieresa till en intressant plats.

Det resmål som klassen fastnade för var staden Marrakech i Marocko. Här fanns spännande möjligheter att ur ett historiskt och samhällsvetenskapligt perspektiv studera kopplingarna mellan den arabisk/berbiska och den europeiska kulturen, likväl som ett multikulturellt samhälle präglat av islam, judendom och kristendom.

Vid besök på ett gymnasium i Marrakech fick klassen tillfälle att träffa jämnåriga marockanska elever för utbyte av erfarenheter och de blev bjudna på en traditionell lunch.

En annan viktig punkt på schemat var besöket på Amal center i stadsdelen Gueliz, där utsatta kvinnor med barn drev en restaurang och fick utbildning i matlagning, servering, entreprenörskap och språk för att sedan slussas ut i arbetslivet. SA17 tog del av läraren Suads berättelse om centret och kunde sedan överlämna den gåva som klassen samlat in till verksamheten.

På svenska konsulatet välkomnades eleverna av ambassadör Niklas Kebbon som föreläste om relationerna mellan Marocko och Sverige.

Mellan programpunkterna gavs tillfälle till turer i medinans vindlande gränder där prutandets och köpslåendets konst kunde praktiseras och där det doftade av rosenvatten, rökelse och myntate. Efter en veckas boende i en enkel riad i Mouassinekvarteret återvände Moraeleverna och de medföljande lärarna hem många erfarenheter rikare.