Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moracentern bryter med socialdemokraterna

– Centerpartiet vill bilda en alliansmajoritet om Moraborna så vill.
Efter tio år av samarbete med socialdemokraterna vill centern nu hellre styra tillsammans med folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna. Men det finns i brasklapp...

Annons

Vad vill du ha svar på av dina lokala politiker? Ställ din fråga på dt.se/kandulova

– Vi gick in i samarbetet med socialdemokraterna 2004 för att få stabilitet i kommunpolitiken, förklarar Peter Helander.

– Vi är ett borgerligt parti. Vi sitter i alliansregeringen och allianspartierna försöker få majoritet i landstinget i valet, förklarar kommunalrådet Anna Hed som, om hon får som hon vill, då blir kommunstyrelsens ordförande och "Moras regeringschef" från att ha vara nummer två nu.

Hon konstaterar också att centern i Mora har ett betydligt större stöd i kommunen än i riket och att partiet noterade ordentliga framgångar i EU-valet.

Men om alliansen inte får egen majoritet i fullmäktige då?

– I så fall kan vi tänka oss medverkar i andra konstellationer. Vi kommer då att ta upp diskussioner med alla, säger Peter Helander.

Men en samverkan med Sverigedemokraterna är utesluten, säger både han och Anna Hed med en mun.

– Personligen har jag också lite svårt för lokala populistpartier. De partier vi ska kunna samarbeta med måste kunna hålla sig till det vi kommit överens om, understryker Peter Helander med klar adress till Morapartiet.

Och både han och Anna Hed påpekar att samarbetet med socialdemokraterna fungerat bra och att man hållit sig till den plattform man kom överens om efter valen.

Men vilka frågor är det då som (S) och (C) kan egentligen bråkar om?

– För oss är valfrihetsfrågorna viktiga, både vad gäller skola och äldreomsorg. Vi ska prova LOV i äldreomsorgen, säger Anna Hed

Men hur ska ni förhindra att det inte bara bli stora företag utan förankring i bygden som tar han om det?

– Det viktiga är hur vi gör upphandlingen, att dela upp den så att små lokala företag kan vara med och leverera, säger Peter Helander.

Landsbygdens service, bredbandsutbyggnad och samarbete med det lokala näringslivet är andra viktiga frågor som centern vill driva.

Vad säger då socialdemokraterna om centerns skilsmässoansökan?

– Vi och centern har fungerat ihop rätt bra i tio år. Det är lättare att regera ihop med två partier än med fem. Men vi går till val som egna partiet och jag är inte direkt förvånat att centern väljer allianslösningen i första hand, säger Lennart Sohlberg.