Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morabor informeras om dammkatastrof

Mora centrum med omgivande byar ligger i riskzonen om det skulle ske en dammbristning i Österdalälven, till exempel i Trängslet.

För att informera Moraborna hur de ska göra går Mora kommun i dagarna ut med en broschyr benämnd "Dammbrott så gör du om en damm i Dalälven går sönder".

I broschyren visar en karta vilka områden som riskerar att läggas under vatten vid ett dammbrott i Trängslet.

Om Trängsletdammen, med dess sju mil långa vattenmagasin, går sönder tar det ungefär sex timmar innan vattnet når Selja.

Hela centrum sköljs över och halva Sollerön skulle dränkas, det blir stora skador nedströms och längs Orsasjön.

Dammbrottet signaleras genom "viktigt meddelande", sju sekunders signaler följt av 14 sekunders tystnad. Allmänheten kan lyssna på radio och se text-teve. Boende i riskområden har utrymningsstationer dit de kan ta tillflykt.

Österdalälven har 15 dammar, varav Trängslet är den största.

Är det inte "skrämseltaktik" att spekulera i att Trängsletdammen brister, Ola Abrahamsson, Mora brandkår?

– Det är högst osannolikt att en damm går sönder, men det är viktigt att vi har en plan för vad vi ska göra om det händer.

Kraftverket i Trängslet byggdes åren 1955–1960. Det är ett regleringsmagasin för att kraftverken nedströms ska få en jämn vattentillrinning.

Enligt Jens Bjöörn, kommunikationschef för kraftproduktion vid Fortum,som äger Trängsletdammen är säkerheten "väldigt hög" i Trängslet.

– Trängslet är byggd som en fyllningsdamm och kan inte brista.

Vad tycker du om att Mora kommun informerar om konsekvenserna av ett dammbrott i Trängslet?

– Det är ju bra om det i materialet framgår hur säker dammen är, så att man inte oroar folk i onödan.

Jens Bjöörn berättar att Fortum investerar en halv miljard i Höljesdammen i Torsby, Värmland.

– Höljesdammen är lik Trängslet. Vi investerar där för att klara Ridas, kraftföretagens riktlinjer för dammsäkerhets, krav på att klara 10 000 års flöde. Även om Trängsletdammen är väldigt säker kommer vi att investera en liknande summa där, förklarar Jens Bjöörn.

På hemsidan www.mora.se finns en handlingsplan för ledning och information vid extraordinär händelse. Enligt sårbarhetsanalysen i handlingsplanen är elförsörjningen, it-systemen, dricksvattenförsörjning och avloppshantering de viktigaste områdena.