Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morabo har skrivit en bok om konstnären Elon Garp

Morakonstnären Elon Garp var känd för sina dramatiska tavlor med färger som piskade upp motiven till storverk. Nu har Anders Karlsson skrivit Garp i en bok, där bilder flödar av starka färger. Anders växte i barnåren upp i grannskapet till konstnären och har följt honom i hela sitt liv.
– Han är den största konstnären i Mora näst efter Zorn, anser Anders Karlsson.

I sin tolkning av konstnärens framfart har Anders inte retuscherat något ur Garps livsöde.

Elon Garp var en man som levde i en vardag med kontraster, obekymrad i ensamhetens jakt och varmt mänsklig i gemenskapen med vänner. Han var orädd för att misslyckas och inte alltid varsam med framgången då han gav bort många av sina målningar utan signera dem.

Redan i bokens titel Garp, vid sidan av en konstnär, slår Anders Karlsson an tonen som betraktaren.

Han har valt att berätta om Elon ur sitt perspektiv samt låter andra röster i Elons vänkrets få utrymme.

– När jag skrev boken hade Elon precis gått bort 83 år gammal.

Men tanken på en bok väcktes för flera år sedan. Anders tog upp idén med Elon. Efter flera vändor sade Elon ja.

– Att göra en bok om en konstnär som varit mycket produktiv under 50 år var en utmaning.

För att skapa en heltäckande bok har Anders valt att skildra konstnären och vännen Elon.

Redan i unga år i Ryssa formades hans intresse för jakt, som blev en livslång passion och för att teckna naturen. 1957 gjorde Elon ett rådjurmotiv som är med i boken.

Anders följer sedan Elons konstnärskap i utgåvan på hundra sidor. Episoderna förmedlar Anders med sympatisk inlevelse, som tidiga skisserna via studietiden på Georgij Fetcos målarskola i Stockholm och hur den fattige studenten Elon gick ned 20 kilo i vikt.

Avsnittet oljemålningar visar på Elons hemmaplan. Han använde mycket färg, som han tog direkt ur färgburkarna. Till de stora målningarna hade han duken på golvet för att färgen inte skulle rinna av. Till en utställning på Zornmuseet 1977 hade Elon främst emaljmålningar. Han provade även lackfärg med framgång.

Under den tid då Anders familj var granne med Garp, som bodde i Frustugan i Mora-Noret blev det gemensamma kvällsvickningar och vid ett tillfälle gjorde han en teckning av familjen Karlsson som finns med i boken.

Det finns även fina beskrivningar av Elons ateljéer bland annat i Frustugan.

Anders Karlsson har sitt boksläpp av Garp på Sollerön, lördag, i det gamla Vikingamuseet där Odd Fellow, nuvarande ägaren, har öppet hus.