Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindbruksplanen antagen

Moderater, kristdemokrater och folkpartister i Mora kommunfullmäktige är inte riktigt nöjda med hela den vindbruksplan som kommunfullmäktige fattade beslut om i måndags, utan lämnade gemensamt ett särskilt yttrande, som en protokollsanteckning.

Annons

"Två vindkraftsföretag har efter samtal med kommunen fått positiva signaler som gjort att de lagt ner både möda och pengar på undersökningar och en provmast vid Rossberget/ Borrberget. Genom dagens beslut försämrar vi förutsättningarna för deras framtida investering", heter det i de tre oppositionspartiernas gemensamma skrivning.

"Vi är oroliga för att de väljer att inte genomföra något alls då vi nu inte ger dem möjligheter att få lönsamhet i deras projekt genom att förminska områdena och fördröjningen innebär dessutom att de har små möjligheter att komma med på den stora kraftledningen".

– Det här gör oss besvikna men vi måste ta planen idag då vi inte kan säga nej på grund av ett bidrag från Boverket, sade Gunnel Söderberg (M) som förde gruppens talan på måndagskvällen.

– Vi vill påpeka att vi har ett klimatmål att 40 % av energin ska vara förnybar 2020. Vi tycker inte att vi har bidragit till att det ska ske på ett tillfredställande sätt.

Även Morapartiet ställde sig bakom de tre övriga partiernas yttrande:

Peter Helander (C) påpekade att bakom vindbruksplanen ligger ett gediget arbete, där "otroligt många synpunkter" ska vägas samman.

– Om vi skulle lyssna på allt skulle det inte finnas ett enda vindkraftverk i dag, sade Helander, som personligen sade sig inte ha några problem med fler vindkraftverk vid randbergen kring Siljan.

– Det här är en knivig fråga, tyckte Bengt-Åke Rehn (S). Hur långt törs vi gå med utbyggnaden av vindkraftverk? Vi står under överprövning av Länsstyrelsen och allt prövas mot Miljöbalken.

Olov Carlsson, Miljöpartiet, hade inga betänkligheter gentemot vindbruksplanen.

– Jag ansluter mig oreserverat till den, sade Carlsson.

David Örnberg (V) däremot reserverade sig mot beslutet.

Kisti Mats (V), Sune Olsson (C) och Sven-Anders Söderberg (M) deltog inte i beslutet på grund av jäv.

Mer läsning

Annons