Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Venjan med i ungdomsprojektet åtta bygder

/

Vilken typ av service är ungdomar intresserade av? Är lanthandeln viktigare än bra bredbandsuppkoppling och vad betyder förbindelsen med buss till närmaste tätort.? Länsstyrelsen hoppas på att få fram svaren genom projektet "8 bygder" och sedan inspirera en utveckling av idéer i byarna.

Annons

Förhoppningen är att ungdomar och unga vuxna ska mötas tillsammans med representanter för kommersiell och offentlig service på åtta olika orter i Dalarna.

En av de utvalda byarna är Venjan. Enligt planerna ska ett inledande stormöte för Venjans vidkommande hållas i februari. Den andra byn som hittills är utvald är Vika där ett möte planeras in i januari.

Under ledning av Camilla Sahlander Länsstyrelsen Dalarna håller de åtta aktuella byarna på att väljas ut av en arbetsgrupp.

– Vi vill veta vilket behov av service de unga har och vad som har för betydelse för att de ska stanna kvar på landsbygden. Det är en nödvändig kunskap om vi ska kunna ha en levande landsbygd där människor vill bo och flytta till i framtiden, säger Camilla Sahlander på Länsstyrelsen Dalarna.

Studien som pågår fram till oktober 2012 genomförs med hjälp av möten och intervjuer med ungdomar och unga vuxna 15-30 år samt med lanthandlare, mackägare, ideella föreningar med flera.

Magnus Holmberg, tidigare projektledare för Ung Leader DalÄlvarna, är den som förbereder det kommande mötena i bland annat Venjan.

– Jag gör besök i de olika byarna och försöker samla ungdomar som är intresserade samt få fram vad det finns för projektidéer.

En av engagerade ungdomarna i Venjan är Emilia Eriksson. Tidningen presenterade henne i ett reportage för två år sedan då gjorde en almanacka om Venjan som projektarbete. Den sålde i 180 exemplar.

Hon tog studenten våren 2011, prövade på som Aupair i England i två månader under hösten och gjorde en ny lokal almanacka till senaste årsskiftet med 90 ex sålda. Nu jobbar hon på Venjans förskola fram till sommaren.

– Jag hoppas att det blir flera ungdomar som engagerar sig nu när vi kan få råd och stöd på våra idéer.

Emilia sitter med i flera arbetsgrupper i de föreningar sim finns i bygden.

– Bland annat är jag med i "tomma-hus-gruppen". Vi försöker identifiera de hus som står tomma och försöker få fastighetsägaren att antingen hyra ut eller sälja för att fler ska få möjlighet att bo i Venjan.

Dessutom kan nämnas att Emilia är med i festkommittén i byn med ansvar för framtida Venjanskarnevaler. Där sitter hon tillsammans med Angelica Eriksson, Emelie Mattsson och Björn Holmberg.

Mer läsning

Annons