Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är mannen i skogen?

Vem är mannen som slagit läger under en presenning i skogen mellan Nusnäs och Fu de senaste veckorna? undrar bybor i Nusnäs som ringt till DT, oroliga för mannens hälsa.

Annons

– Tänk om han fryser ihjäl när det blir kallare? funderar en kvinna i Nusnäs, som tillsammans med en grupp andra Nusnäsbor inte riktigt vet vart de ska vända sig och därför ringde DT.

En lång man med grått skägg och klädd i en stor grå rock har synts till i trakten mellan Nusnäs och Fu. Han rör sig gående ute på vägarna i trakten ibland och någon ska ha sett en presenning, som förknippas med mannen.

– Vi tror att han sover under en presenning i skogen mellan Nusnäs och Fu, säger kvinnan som ringde oss.

Någon har ringt till polisen, men den kan inget göra, för det är inget olagligt som mannen ägnar sig åt.

Vilket ansvar har en kommun för människorna som vistas där?

Vi ringde socialnämndens ordförande, Bernt Persson.

– En människa har rätt att göra som den vill, ända tills han eller hon blir en fara för sig själv eller för andra. Man ska vara väldigt sjuk för att det ska kunna bli ett omhändertagande, säger Bernt Persson.

Men om det är så att mannen behöver hjälp, kan han söka bistånd hos socialförvaltningen.

– Om det är någon som vet mer om mannen och vi får veta närmare var han håller hus, så kan vi söka upp personen och höra om han behöver hjälp, säger Persson.

Finns det uteliggare i Mora?

– Historiskt sett har vi haft några stycken. För något år sedan var det en kvinna som bodde i en bil i närheten av Wasastugan. Hon ville inte ha någon hjälp från samhället. Det finns även exempel på någon som ska ha bott inne på en offentlig toalett en tid, säger Persson.

Mer läsning

Annons