Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppsåkare motionerar mera än medel-Svensson

Annons

Tidningen besökte institutet i höstas. Av tidigare undersökningar har det framgått att dödligheten bland Vasaloppsåkarna att dödligheten är hälften så stor mot det förväntade resultatet för en grupp individer av samma urval.

I den undersökningen hade 50 000 av de deltagare, som varit med i något lopp i Vasaloppsveckan under perioden 1989 till 1998 studerats.

Via deltagarregistren hade 50 000 personnummer från Vasaloppsarrangemangen utgjort underlag för att se hur många i denna grupp som hade avlidit och av vilken orsak.

Antalet dödsfall från denna grupp jämfördes med en jämförbar grupp bland befolkningen i landet. Resultat blev 410 avlidna bland deltagarna i Vasaloppsveckan jämfört med 850.

I höstas gick undersökningen, som leds av professor Anders Ahlbom med kollegorna Sofia Carlsson och Lisa Olsson, vidare.

Följdfrågan blev vilka vardagsförhållanden och hur stor fysisk aktivitet de deltagande vasaloppsåkarna har. 20 000 av deltagarna tillfrågades i en enkät och en del av studieresultatet redovisades nyligen i Läkartidningen tillsammans med tidigare undersökningsresultat.

Ur den senaste undersökningen framgår att sextio procent av Vasaloppsåkarna uppger att de motionerar minst fyra timmar per vecka. Det kan jämföras med att knappt tjugo procent av befolkningen uppger att de tränar drygt en timma eller mer i veckan.

Tidningen återkommer med ett större reportage när undersökningens resultat presenteras i början av april.

Mer läsning

Annons