Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppet stort - i Norge

/
  • Gillar Vasaloppet. Geir Olsen, med 16 år som journalist på Norges största tidning Verdens Gang, menar att Vasaloppet har oerhört hög status i Norge. Foto: Ingunn Kleiven.

Annons

Tar man en titt i statistiken ser man hur stor betydelse Anders Auklands seger 2003 har för tillväxten på den norska marknaden.

Åren 2001, 2002 och 2003 stod omkring 1 200 norrmän på startlinjen i Berga by.

Efter Anders Auklands seger 2003 gick den norska anmälningskurvan brant uppåt.

I fjol och till årets lopp är antalet norrmän i spåret över 2 000, vilket innebär att var åttonde åkare som startar i Vasaloppet första söndagen i mars, är en granne från vårt västra grannland.

– Intresset för Vasaloppet är mycket stort här i Norge. Efter Anders Auklands seger blev fokuseringen ännu större, säger Gier Olsen som jobbat 16 år på Norges största tiding, Verdens Gang.

Gier själv har åkt Vasaloppet en gång, men har bevakat loppet flera gånger för VG.

– Alla stora norska tidningar är på plats och bevakar loppet. Vasaloppet har mycket hög status i Norge. Det är ett fint arrangemang, där man tar hand om åkarna på ett bra sätt. Vasaloppet är en enda stor happening, menar Gier som ändå inte kommer att åka Vasaloppet igen.

– Nej, Vasaloppet var ett h-e. Trodde aldrig att nio mil var så jävla långt. Marcialonga, som jag också åkt, är bara en babyvariant av Vasaloppet.

– Men jag kommer och bevakar loppet för Lillehammertidningen Gudbrandsdölens Dagningen där jag numera jobbar. Vasaloppet är en klassisker, avslutar Gier Olsen.

Norske skidstjärnan Frode Estil har tolv OS och VM-medaljer på sin meritlista.

Men han saknar en seger i Vasaloppet och en i Holmenkollens femmil.

– För mig skulle det vara oerhört stort att få vinna Vasaloppet. Att vara i samma sällskap som Ole Ellefsäter och Anders Aukland vore fint, säger Frode.

Och Frode är så sugen på en seger i världens största skidtävling att han 2008 ska göra ett seriöst försök att uppnå det målet - om motivationen för skidåkning finns kvar.

– Vasaloppet är hos många norrmän större än vårt eget Birkebeinerrennet. Har jag bara motivationen kommer jag att göra ett försök 2008. Men det krävs lång förberedelse. Det räcker inte bara att vara bra stakåkare, man måste vara mycket bra, säger Frode och ger ett expel på hur stort Vasaloppet är i Norge.

– Samma dag som Anders Aukland vann 2003 vann jag världscupen i Lahtis. Anders fick dubbeluppslag i alla norska tidningar, jag fick en notis i ena hörnet.

När Anders Aukland vann 2003 gick vasaloppsgeneralen Rolf Hammar runt vid målet och log med hela ansiktet.

Han förstod att det skulle bli en positiv effekt för Vasaloppet i Norge.

– Anders seger betydde väldigt mycket för oss. Vi har jobbat mycket på Norge där vi haft ett nära samarabete med Birkebeinerrennet. Men vi kommer att lägga ner än mer krut. I Norge finns en stark skidkultur, och avståndet till Sälen är inte peciellt långt för många norrmän, säger Rolf Hammar som gärna ser ännu en norrman passera vasaloppsdevisen först.

– Det vore inte helt fel om Frode Estil vann 2008. Frode är populär i Norge och vi kan få en ny Auklandeffekt, avslutar Rolf.

Mer läsning

Annons