Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vasaloppet inget sjunkande skepp"

/

Annons

2008 lämnar vasaloppsgeneralen Rolf Hammar sitt jobb och en stor del av hans sysslor övertas av Tommy Höglund som gör sitt första år som sportchef i Vasaloppet.

Vi frågar Tommy om han tror att han stigit på ett skepp med stark slagsida ?

– Nej, absolut inte. Vi kommer att jobba långsiktigt och bygga upp ett eget snökanonsystem efter banan. Vi kommer att klara även framtida problemvintrar, säger han och vill gärna ta Skåne som ett bra exempel.

– Skåningarna visar årligen den rätta viljan. Det vet att de inte får någon vinter på hemmaplan, trots det anmäler de sig till Vasaloppet.

Tommy Höglund tror att det kommer att dröja länge innan Vasaloppet behöver kasta in handduken. Om det ens någonsin inträffar.

– Väderprofeterna har ju inte enbart talat om snöbrist. De har även sagt att när det väl snöar kan det komma stora volymer i framtiden, även om vintrarna blir kortare.

– Kanske får vi i en framtid vara lite mera flexibla i tid och anpassa oss efter när vintern väl når oss, men jag tror det dröjer länge innan vi behöver ta sådana beslut. Jag är optimistisk och tror att vi redan nu ligger rätt i tid.

Skulle det väl gå åt fanders med skidåkningen i en framtid menar Tommy att Vasaloppet är ett så starkt varumärke att det går att föra över på andra motionsformer.

– Men om vi bara ser på vasaloppets korta historia med drygt 80 år har det under den tiden varit flera problemvintrar, exempelvis redan på 1930-talet och långt innan klimatdebatten kom igång. Så man vet aldrig vara säker på vem som har rätt då det gäller att sia i framtiden, summerar Tommy Höglund.

Mer läsning

Annons