Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var ska flyktingarna bo?

/

Annons

I år beräknas en ökad ström av flyktingar till Sverige, främst beroende på den svåra situationen i Irak. Integrationsverkets prognos är att 30 000 flyktingar ska komma 2007, inte bara från Irak utan också från Afghanistan, Somalia, Ryssland, och från andra afrikanska länder.

Integrationsverket betalar ut statsbidrag per person, som kommunerna skriver avtal om att ta emot. Statsbidraget är tänkt att täcka kommunernas ökade kostnader för i genomsnitt tre och ett halvt år.

Arbetsmarknadsenhetens enhetschef Rutger Brodd föreslår i tjänsteskrivelse till kommunstyrelsen att mottagandet ska påbörjas under augusti och september.

Han föreslår bland annat att kommunfullmäktige tecknar avtal med Integrationsverket, och bygger upp en organisation med flyktingsamordnare och rekrytering av kontaktpersoner.

Men Rutger Brodd berör däremot inte bostadsfrågan mer än att en "överläggning" ska ske med Morastrand angående lägenheter för flyktingarna.

– Jag kan inte svara för alla partier, men i grunden är vi överens att ta emot flyktingar, säger Rutger Brodd. .

Bengt-Åke Rehn konstaterar att bostadsfrågan kan vara känslig. Flyktingarna kommer att bo i det vanliga bostadsbeståndet. Inga speciella flyktingförläggningar anordnas.

– Det är tveklöst så att vi har en trång sektor på bostadsmarknaden i Mora. Jag tror inte vi kan ta emot 30 flyktingar i år. Jag skulle tro att vi hamnar på 20, säger Bengt-Åke Rehn.

Han påpekar att Mora är i starkt behov av inflyttning.

– Som det ser ut i Mora idag måste vi ha inflyttning, av bland annat flyktingar. Vi måste också bereda folk bostäder.

Morastrand hade på torsdagen ingen ledig lägenhet. Enligt Gertrud Eriksson på Morastrands bobutik var fem lägenheter uppsagda.

– Efterfrågan på lägenheter är ganska stor, berättade Gertrud Eriksson.

Kommunstyrelsen planerar att ta upp frågan vid sammanträdet 29 maj.

Fakta: Statsbidrag för flyktingmottagning

Grundersättning vid tecknande av avtal: 534 900 kronor

Schablonersättning per år:

  • Vuxna (16-64 år) 178 300 kronor
  • Barn (under 16 år) 109 500 kronor
  • Äldre (över 65 år) 65 900 kronor

Statsbidraget är tänkt att täcka kommunens ökade kostnader för tre och ett halvt år.

Mer läsning

Annons