Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet kräver tomma platser

– Valfrihet kräver ständigt tomma platser i äldreboendet.
Bernt Persson är inte nådig i sin kritik av LOV, alltså valfriheten i äldreomsorgen.
På onsdagen visade en enig socialnämnd tummen ner i sitt yttrande över en motion av kristdemokraternas Birgitta Sacrédeus om att Mora ska införa LOV.

Annons

– Så länge som det inte finns ständigt tomma platser i äldreboende är valfrihet bara nys. Finns inte alltid lediga platser, så måste den som behöver ett boende i alla fall finna sig i att flytta till den plats som för tillfället finns. Så fungerar det i praktiken i de kommuner som infört LOV, säger Bernt Persson.

För att få valfriheten att bli verklig valfrihet skulle det enligt Bernt Persson skulle behövas att en tio till tolv platser ständigt stod lediga i en kommun av Moras storlek. Det skulle bli jättedyrt för kommunen.

Nyligen förklarade han i en intervju i en annan tidning vad han tycker om LOV och de senaste utlanden från bland annat barn- och äldreminister Maria Larsson och dalariksdagsmannan Kenneth Johansson, som är ordförande i riksdagens socialutskott om att ändra lagen så kommunerna tvingas att införa LOV.

– Ni får ursäkta, men det låter som kommunism.

Han förklarar:

– Här hör man dagligen förslag från rikspolitiker som kommunpolitiker inte vill veta av. Det går stick i stäv mot det kommunala självstyret och för tanken till forna DDR.

– Vad är det egentligen för valfrihet som i praktiken aldrig kan bli en verklig valfrihet. Så längt verkar man inte ha tänkt.

– Ibland undrar jag om EU tagit över så mycket av rikspolitiken att rikspolitikerna måste lägga sig i kommunalpolitiken.

– Dessutom: Sverige verkar vara ett av ytterst få länder där man tillåter profit på sådant som betalas med skattepengar. Inte ens i USA är det tillåtet, säger Bernt Persson.

Mer läsning

Annons