Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underskott i budget stoppar anställning med lönebidrag

Annons

- Vi måste komma ned under nollbudget för att kunna förhandla om nya lönebidragsanställningar, säger Lena Bäckman.

Hon uppger att det, inom norra Dalarna, har det funnits flera arbetgivaresom varit positiva till att anställa individer med lönebidrag, samtidigt som det förekommer flera individer med funktionsnedsättning, som varit intresserade av att ta arbeten.

För närvarande är 412 personer i norra Dalarna anställda med lönebidrag.

Under flera år har arbetsförmedlingen i Mora, Orsa och Älvdalen fått pengar till lönebidrag från arbetsförmedlingar i övriga Dalarna, som ej förbrukat sina medel.

Bedömningen av lönebidragets storlek är att varje individs funktionsnedsättning sätts i relation till det arbete som utförts.

Under senare år har det maximala taket för lönebidragsersättning höjts från 13 700 kronor till 15 200 kronor förra året och upp till 16 700 kronor i år.

Enligt Lena Bäckman har det medfört att anslaget till lönebidrag inte räcker till i Mora, Orsa och Älvdalen, samtidigt som det inte finns pengar över från andra arbetsförmedlingar i länet.

Hon uppger att grundförutsättning är att en individ ska arbeta maximalt med lönebidrag under fyra år.

Varje år sker omförhandling av lönebidraget, för att se hur individen kommit in i och klarat jobbet.

Lena Bäckman poängterar att en del personer har så stora funktionshinder att ingen sänkning av bidraget görs.

- Förhoppningen är att vid omförhandlingar, med pågående lönebidrag, kunna sänka ersättningen i så många ärenden som möjligt, för att komma ned under en nollbudget. När vi nått den nivån, kan vi börja förhandla om nya lönebidrag för dem som står i kö.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons