Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trängselskatt inget för Morasäger nya språkröret

/
  • Åsa Romson, med rötterna i Östnor, valdes som språkrör för Miljöpartiet i helgen.

– Nej, jag vill inte se någon trängselskatt i Mora.
Åsa Romson, Miljöpartiets nya språkrör är nog mest känt för sitt arbete med trängselskatten i Stockholm.
Vad inte så många känner till är att hon har rötterna i Mora.

Annons

Anders Romson är en riktig Moraprofil. Är ni släkt?

– Ja, pappa var lillebror till Anders. Jag var ofta hos farmor och farfar och har firat många midsomrar i Östnor på Rombogården.

Att rötterna sitter djupt, visade hon också tydligt i samband med riksdagens högtidliga öppnande i höstas.

– Då hade jag min Moradräkt, säger Åsa Romson med stolthet i rösten och fortsätter:

– Vi var en hel del som hade våra bygdedräkter. Det är viktigt att inte låta Sverigedemokraterna tro att de har ensamrätt på dem.

Eftersom di känner Mora väl vet du vilket elände vi har med genomfarten och bron in till Mora. Du har också sagt att du vill se fler orter med trängselskatter, men alltså inte Mora?

– Nej, verkligen inte. Mora är en helt annan typ av ort. Jag minns hur förvånad jag blev när jag såg de första trafikljusen i Mora.

– Men jag förstår att bron är en riktig flaskhals under vissa tider. Inte bara folk i trakten ska ju över utan även alla turister och all genomfartstrafik till fjällen.

– Men jag vet faktiskt inte vad man kan göra åt saken. Här i Stockholm har vi börjat se om man kan sätta in vägfärjor igen. Det bli också mycket billigare än nya broar.

– Jag är inte så säkert att en vägfärja är något för Mora för att avlasta bron… Kanske i samband med mera spektakulära arrangemang som Vasaloppet?

Du har också arbetat en hel del med energifrågor. Vattenkraftskommunerna här i norra Dalarna har länge krävt att en del pengar återförs till vattenkraftens hemkommuner – åtminstone en del av fastighetsskatten som betalas till staten för anläggningarna. Nyligen kom också en utredning på samma tema.

– Jag kan inte så mycket om vem som äger kraften i Dalarna. Men det är klart om kommunerna och Stora Kopparberg inte sålt sin kraft, skulle de ju få en del av intäkterna. Jag tror nog att de ångrar försäljningen idag.

– Att återföra en del av fastighetsskatten är en möjlig väg. Inom Miljöpartiet arbetar vi med just frågan om hur folk i bygder som ställer sina naturresurser till förfogande ska få del av avkastningen.

– Lokalbefolkningen ställer stora miljövärden till förfogande vilket vi stockholmarna slipper.

– I samband med vindkraftsutbyggnaden har det blivit allt vanligare med en bygdepeng. Det ser jag gärna mer av, säger Åsa Romson.

Annons