Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio deltog på kurs i att spåra varg

/

Under helgen genomfördes en kurs i att spåra varg i Mora. Kursen där Håkan Björling, rovdjurspårare från Idkerberget, var lärare arrangerades i samarbete mellan Naturskyddsföreningen och Jägareförbundet.

Annons

– Glädjande nog var det hela tio deltagare, fem män och fem kvinnor, som var med. Dessutom är det positivt att vi kan genomföra det här i samarbete med jägareförbundet, säger Lillian Lundin Stöt på Naturskyddsföreningen.

Kursen inleddes med ett tre timmar långt teoripass i Mora Kulturhus på fredagskvällen.

Kursens grundläggande kunskap var att kunna se skillnad på spåren av olika rovdjur.

– Att minimera riskerna för att göra fel, säger kursledaren Håkan Björling.

Han konstaterar att det är lätt hänt att ta fel på spåren av varg och hund.

– De har liknande tassavtryck. Det börjar bli allt vanligare med varg inom tätorterna, förklarar Håkan Björling

Hans råd vid osäkerhet om spårets tillhörighet är att följa spåret ett längre stycke.

– Hundar springer ofta inte den rakaste vägen. De är mera irrande och rör sig med ostrukturerat, vilket ett spår i snön ofta visar. En varg rör sig mera målmedvetet i en riktning. De är mera fokuserade i att komma den rakaste vägen framåt och slösar inte på onödig energi.

Håkan Björling visade på bilder och film hur svårt det kan vara att säkerställa spåren.

Under kvällen visades även spår från andra rovdjur.

På lördagen följde hela gruppen utom en, som saknade skidor, med Håkan Björling ut i naturen. De begav sig ned till Görsjön i södra delen av Mora kommun. Det blev skidåkning från parkeringen till en myr där Håkan kunde visa på spår.

– Det blev mycket lyckat. Deltagarna upptäckte hur svårt det var. Vi följde ett spår i snön som tydde på en varg. Sedan delade spåret upp sig flera spår vilket visade på att det var flera vargar.

Enligt Håkan Björling var det väldigt nöjda deltagare som efter en heldag under lördagen ute i naturen fått se vargspår live efter fredagskvällens inledande teorilektion.

Mer läsning

Annons