Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Temavecka om Zorn för Färnäselever

/

Annons

– Den är jättefin, sa Linnea om målningen med Derry. Den tavlan fick pryda väggen i det tittskåp, ett Zornrum med en kudde, en stol och ett litet runt bord med ett Zornportätt på som Linnea gjort.

På Färnäs skola hade de förberett temaveckan om Anders Zorn med besök på Zornmuseet och Zorngården. De elever som precis som Linnea valde att göra tittskåp byggde upp någon interiör från Zorngården. Zorns stora biljardbord fanns med i några av tittskåpen.

– Barnen har fått en ny bild av Zorn och både vi på Miranda och personalen här på Färnäs skola har lärt oss nya saker, förklarade Sylvia Måsan som hade hand om elevernas bildarbete.

Zorn var intresserad av spelmansmusik och gamla folkdanser och lekar. Temaveckan hade en Zorns lekstuga då barnen fick dansa ringlekar och en blåsartävling då de fick prova på kohorn, näverlur, spilåpipa och ocarina. Kohorn blev för svårt men näverluren kunde de tuta i och ocarina gick det att spela på, speciellt för Marcus Jonsson och Petter Strömberg som vann blåsartävlingen.

Inspirerade av Zorns målning Mora marknad där en kvinna sitter bredvid en avsupen karl skrev en grupp elever ett manus och spelade in en film. Dramagruppen spelade upp fyra teaterstycken om Zorn i Konstantinopel, kossorna på Fåsås fäbod, då Zorn målade Nils Geber och pigorna som hade hand om Anders och Emma Zorns hundar.

– Pigorna hette Frida och Kesti, berättade Marina Back, Angelica Larsson opch Michelle Borgh i dramagruppen. De tyckte att det hade varit jättekul att sjunga och spela teater om Anders och Emma Zorn, deras pigor, kossor och hundar.

Kerstin Eriksson som är lärare på Färnäs skola pratade med några av lärarna på Miranda om temaveckan. De konstaterade att den engagerat barnen, stämningen hade varit positiv och det hade bara varit ett slagsmål den här veckan.

Mer läsning

Annons