Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för föräldrastöd

/
  • Anna Sarkadi, läkare och docent i socialpedriatisk forskning, Eva Malmqvist, folkhälsoplanerare i Malung-Sälens kommun, Karin Lübeck, familjerådgivare i Mora, Monica Erlands, barnmorska i Mora, P-G Andersson, folkhälsoplanerare i Älvdalen, Vanja Setréus, förskolechef i Orsa och Lena Grudd, familjepedagog i Mora.

Sedan 2004 har blivande och nya föräldrar i Mora erbjudits kurser i positivt föräldraskap, bland annat får föräldrarna lära sig att hantera konflikter mellan sig själva.
– Det här stödet till föräldrarna är viktigt, naturligtvis för barn och föräldrar, men också ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, förklarade Anna Sarkadi, docent i socialpedriatisk forskning då hon besökte Mora i fredags.

Annons

De andra kommunerna i norra Dalarna, Orsa, Älvdalen och Malung-Sälen har utifrån erfarenheterna från Mora i samarbete med vårdcentraler, socialförvaltningar och barn- och utbildningsförvaltningar erbjudit kostnadsfria föräldrakurser.

I fredags var representanter från de här kommunerna med på mötet med Anna Sarkadi.

– Vi vill prata om hur vi ska fortsätta och hur föräldrautbildningen ska se ut i de här kommunerna, sa P-G Andersson, folkhälsoplanerare i Älvdalen.

Det som började med kursen Positivt föräldraskap i Mora fortsatte sedan med PREP kurser där föräldrarna får lära sig hantera konflikter och prata med varandra om sådant som sex, kamratskap och samarbete.

– Föräldrarnas relation är barnens uppväxtmiljö, säger Karin Lübeck, familjerådgivare i Mora.

Lena Grudd som är familjepedagog i Mora uppger att många unga par inte vet riktigt hur de ska uppträda som föräldrar.

– Forskning visar att det är viktigt att föräldrarna är lyhörda och inkännande men ändå sätter tydliga gränser för barnen.

Föräldrakurserna har fått ett väldigt positivt mottagande och resultatet uppges vara förvånansvärt bra. 69 procent av alla förstagångsföräldrar har varit med på kurserna. I höst är det cirka 100 föräldrapar som deltar i föräldrautbildningen. Föräldrar från Orsa får vara med på kurserna i Mora.

Föräldragrupperna träffas en gång i veckan och då finns gymnasieungdomar till hands för att ta hand om barnen.

– Att de här fyra kommunerna i norra Dalarna kan samarbeta om föräldrakurserna är en framgångsfaktor, säger P-G Andersson.

Mer läsning

Annons