Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ökning av samtal till kvinnojour

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, så fortsatte antalet anmälda våldsbrott, och speciellt misshandel mot kvinnor, att öka i hela landet under förra året och även i år. Någonting som man har lagt märke till på Kvinnojouren i Mora.

Annons

Birgitta Andersson Ek är ordförande på Kvinnojouren i Mora:

– Under förra året tog vi emot 312 stödsamtal. Bara i somras hade vi passerat den summan.

Kvinnojouren i Mora är den enda i norra Dalarna och tar upp ett område som sträcker sig hela vägen upp till Idre. Man har den senaste tiden gått från att vara fem stycken ideellt arbetande till fyra när en nyligen gick i pension. Birgitta Andersson Ek menar att det är svårt att hitta nya personer som vill arbeta ideellt.

– Det är ju som det är med ideellt arbete, det är inte alla som har tid och ork.

Hon berättar att Kvinnojouren i Mora har kontakt med flera jourer i landet, som alla säger samma sak: stödsamtalen ökar. Om det är för att fler väljer att prata om sin situation eller om våldet mot kvinnor faktiskt har ökat, kan hon bara spekulera i. Men klart är i alla fall att även anmälningarna ökar. Under år 2010 anmäldes 708 misshandelsbrott mot kvinnor över 18 år i Dalarnas län. Det kan jämföras med 662 år 2009 och 651 anmälningar under år 2008.

I och med att samtalen blir fler behövs också fler stödpersoner. De som arbetar ideellt hos Kvinnojouren hjälper inte bara till med att ta emot joursamtal, utan följer också med kvinnor till olika myndigheter. Kvinnojouren har även en jourlägenhet, där fem kvinnor och fyra barn har bott under sammanlagt 67 dagar det gångna året.

Att våldet mot kvinnor skulle öka under storhelger som jul och nyår stämmer inte helt. Om man ser till statistiken från BRÅ så minskade i själva verket anmälningarna av misshandel mot kvinnor i Dalarnas län under december månad förra året.

– Det brukar inte vara just under semestern, utan efter som samtalen ökar, säger Birgitta Andersson Ek.

Mer läsning

Annons