Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spontanridning i Vinäs förgyllde julaftonsmorgonen

I Vinäs var det inte svårt att få ihop ett gäng som till häst ville möta solens första strålar på julaftonsmorgonen.
– Jag trodde, i allas julstress, att jag högst osannolikt skulle få sällskap, säger Amus Kerstin Andersson, som dock hade fel.

Annons

Amus Kerstin Andersson, violinist i Kungliga filharmonikerna, har sina rötter i Mora. Hon återvände under julen till hemorten för att vila efter en julturné med Malena Ernman och Tommy Körberg. Hon gick därmed från musikvirtuoseri och långklänningar till hästdoftande hagar i Vinäs.

– Det är en lisa för själen att vara här, berättar Kerstin.

Inte minst då Vinäs är en perfekt plats för den som gärna rider. I flera decennier har man kultiverat duktiga och trogna hästmänniskor på byn. Därför skickade Kerstin ut en förfrågan på Facebook dagen innan julafton för att se om hon kunde få ridsällskap på självaste julafton.

– Jag trodde, i allas julstress, att jag högst osannolikt skulle få sällskap, säger Kerstin.

Men icke då.

Det blev strövtåg i hembygden när ett gäng i Vinäs beslöt sig för att fira julaftonsmorgonen på hästrygg.

Några timmar senare möttes nämligen sju morgonpigga ryttare upp vid majstången i Vinäs. Därtill en hund, samt flera supporters som följde med till fots. Därefter följde en magisk ritt genom Vinäs.

– Vi mötte många människor på morgonpromenad som vi fick tillfälle att önska en god jul. Folk vinkade från fönstren och några kom ut på sin veranda för att hälsa och fotografera, säger Kerstin.

Möjligtvis början på en ny tradition i Vinäs. Längst fram ser man Paulina Nordstrand och Carolina Öhrén och strax där bakom Marit Eriksson och Engla Kånåhols.

Soluppgången över Sollerön från båthamnen i Vinäs var magiskt vacker, berättar Kerstin, och det var den kulissen man hade när man åt medhavda pepparkakor, morötter och äpplen i stora lass.

– Vi var alla helt eniga att julaftonsmorgonen inte kunde börjat bättre, säger Kerstin.

Om inte annat var det kanske början på en ny tradition då idéer inför nästa jul inte lät vänta på sig.

Mer läsning

Annons