Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Specialyxor och choklad när Noretelever presenterade teknikprojekt

/
  • Kvartetten Emelie Olander, Isabelle Bergman, Jessica Kullberg och Sandra Törnqvist besökte Mora Choklad och tillverkade en ny chokladkartong.
  • Kvartetten Emelie Olander, Isabelle Bergman, Jessica Kullberg och Sandra Törnqvist besökte Mora Choklad och tillverkade en ny chokladkartong.
  • Jakob Halvdansson och Mats Wiklund visar sin yxa med inbyggd kniv för läraren Anki Lindberg.

Under hösten har Noreteleverna i årskurs nio varit produktiva. De har i studiesyfte, fördelade i cirka 20 grupper, samarbetat med tiotalet företag i Mora. Under onsdagen presenterade eleverna sina arbeten.

Annons

Jakob Halvdansson och Mats Wiklund hade förlagt sitt studiebesök på Mora of Sweden där det tillverkas knivar, isborrar och yxor.

– Tanken med besöket är att vi ska göra en historik om företaget samt dessutom presentera en innovativ idé som bygger på företagets verksamhet.

Jakob och Mats kunde visa upp en egen uppfinning, en yxa med infällt såg eller knivblad, där det skarpa bladet kan bli en perfekt linjal.

– Den här kombinerade yxan med inbyggd kniv ska vara lätt att bära med sig, enligt Jakob.

Det var i våras som Noretskolan tog emot utmärkelsen Årets Teknikutbildning projekt 2011.

Skolan belönades med 50 000 kronor.

Motiveringen till utmärkelsen var att skolan aktivt arbetat med teknikämnet i skolan.

Alla 85 elever i dåvarande årskurs åtta på skolan fick tillsammans med Viktoria Alfjorden och några av de övriga tekniklärarna på skolan, Anki Lindberg och Susann Frost vara med och ta emot utmärkelsen med en check på stipendiesumman. Övriga tekniklärare är Bette Johansson och Annika Pettersson.

Teknikföretagen tog initiativet till Årets Teknikutbildning våren 2004. Satsningen pågår till 2013.

Syftet var och är att lyfta teknikämnet och teknikundervisningen i skolan. Årligen belönas ett antal grundskolor, program med teknisk eller naturvetenskaplig inriktning på gymnasieskolan och ett högskoleprogram.

Teknikföretagen betalar varje år ut fem miljoner kronor i belöningar.

Projektet i Noretskolan drog i gång i höstas för skolans elever i årskurs nio och var ett samarbete mellan skola, elever och företag.

– Det inleddes under vecka 42 och 43 då eleverna fick göra studiebesök på något av de tio företag de skulle studera, berättar lärarna Anki Lindberg och Viktoria Alfjorden.

Därefter delades eleverna upp i projektgrupper och fick bland annat arbeta fram den företagshistorik som varit knuten till respektive projektgrupp.

Det innovativa i arbetet har varit ett moment där eleverna tagit fram modeller med utgångspunkt från företagets produkter och dessutom försökt att utveckla produkterna i nya idéer och design.

– Egentligen var det åtta lektioner eleverna hade på sig till att utföra sina arbeten. Men många var dem tyckte det var så intressant att de använde ytterligare tid.

Bland övriga grupper som redovisade sina arbeten under onsdagen kan nämnas kvartetten Emelie Olander, Isabelle Bergman, Jessica Kullberg och Sandra Törnqvist som besökte Mora Choklad.

– Vi tillverkade en ny chokladkartong och fick vara med i produktionen, förklarar Isabelle.

Trion Emma Frost, Caroline Gren och Matilda Bihlar gjorde sitt studiearbete hos en silversmed och presenterade en idé till ett smycke.

Enligt Anki Lindberg och Viktoria Alfjorden är förhoppningen att samarbetet mellan skolor och lokala företag ska fortsätta för de elever, som studerar i nian nästa läsår.

Mer läsning

Annons