Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söromsjöbygden väl dokumenterad genom Olle Johnson

/

Annons

Olle är född i Gävunda, eller egentligen i Mora lasarett som han så riktigt påpekar.

Efter avslutade studier sökte att arbete vid Försäkringskassan i Falun och det blev en lång epok, från 1958 fram till pensioneringen 1999.

Då hade Olle inledningsvis arbetat vid kassans lokalkontor i exempelvis Malung och Älvdalen, innan han fick en fast tjänst som kontorschef vid kontoret i Smedjebacken 1967.

1973 fick han tjänst som utbildningsledare vid kontoret i Falun och tiden därefter var han både försäkringskonsult och avdelningschef vid Försäkringskassan i Falun.

- Jag tyckte det var speciellt inspirerande att arbeta som försäkringskonsult. Man fick ett stort kontaktnät genom att jag fick träffa de flesta av kassans anställda i Dalarna, berättar Olle som hade bosatt sig i Svärdsjö sedan jobbet vid Falu-kontoret inletts.

- I slutet av 1990-talet hade indragningar vid kassan börjat aktualiseras och då begärde jag att få gå i pension i förtid, säger Olle och tillägger att han är tacksam över att denna begäran beviljades.

Därmed kunde han mer och mer börja vistas i Gävunda där fädernegården övertagits och från 2005 blev Gävunda mantalsskrivningsort.

Då hade redan en arbetsgrupp med Olle i spetsen jobbat fram materialet till den första boken om Söromsjöbygden som blev klar redan 2001. Fem år senare trycktes nästa bok, "Släktförhållanden i Söromsjöbygden", som innehöll ett omfattande bildmaterial.

Olle vill i sammanhanget vara generös och lovorda det arbete arbetsgruppen lagt ner för att färdigställa materialet till böckerna. Speciellt framhåller han Britt-Marie Modigs insatser.

2007 trycktes dokumentationen om Lödderån, en fascinerande berättelse om en hel by som försvann när Malungsbanan spelat ut sin roll.

Olle har även sammanställt en dokumentation om när bron över Vanån byggdes åren 1912-1920. Nämner här också att den tidens driftiga karlar i bygden redan 1919 tog fram de första ritningarna på det som 20 år senare blev Siknäs kyrka.

Olle Johnson har tillhört Gävunda sportklubb sedan tonåren och är idag klubbens revisor. Han är ledamot i Gävunda allmänningsstyrelse och ordförande i Siknäs bygdegårdsförening. Det här är uppdrag som gjort att han skrivit om Gävunda SK:s historik de första 50 åren (1981) samt Blåbandsföreningen 100 år (2003).

- Genom att arbetsgruppen fått mycket material över som inte har rymts i böckerna har vi under åtta år kunnat ge ut en almanacka med unikt bildmaterial från Söromsjöbygden, sammanfattar han en liten redovisning av vad några hyllmeter med dokumentationspärmar innehåller.

Det bör tilläggas att den kunskap Olle fått av sin forskning delar han även med sig under de exkursioner till olika besöksmål som han brukar leda sommartid.

Fakta: Olle Johnson

Bor: I Gävunda.

Familj: Fru, två söner, två barnbarn.

Yrke: Pensionär.

Äter: Strömming.

Dricker: Ja, tack.

Intressen: Dokumentation av hembygden och att få berätta om det.

Firar: 70 år den 25 maj.

Mer läsning

Annons