Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snönotan kostar en miljon - snöfonden får 3,5 miljoner kronor

/
  • Överskott. Banchefen Kjell Johansson har nu överskott på stora volymer kanonsnö, men det gäller att vara på den säkra sidan. Notan för årets snötillverkning stannar på en miljon kronor.

Annons

Då det såg som mest tjurigt ut under de första veckorna i januari i år satte Vasaloppet igång stora snösvängen med snökanoner som mullrade lite varstans från Väsa och ner till Hemus i Mora. Stora snöberg lagrades upp för att vid behov spridas ut efter banan.

Hur blev resultatet ?

- Vi har lagt ut kanonsnö på en sträcka av fem kilometer mellan Läde och Krångåsen där det normalt brukar vara lite knappt med natursnö. Sedan från Hemus till målfållan lägger vi alltid ut kanonsnö, men det är allt vi behövt göra, så det mesta av snöbergen ligger kvar säger Kjell Johansson

Allt är alltså frid och fröjd ?

- Nja, säger Kjell, vi har det lite klurigt ute på Evertsbergssjön genom stöp. Det har varit lite problem sedan i söndags, men genom att det blivit mildare börjar vattnet tränga upp i spårbädden.

- Vi har en alternativväg som vi använde vid1996 års lopp och det är möjligt att vi får lov att använda den. Det är ett avsnitt som går på torrare underlag, men den ger ingen längre åksträcka, garanterar banchefen.

2005 års vasaloppsarrangemang tömde i princip hela snöfonden. Det kostade 12,5 miljoner kronor att fixa banan det året och på grund av en sinande snöfond höjdes startavgifterna till årets lopp. Vid 50 000 anmälda löpare hoppades Vasaloppet få in 5 miljoner kronor till snöfonden. Nu blev det cirka 45 000 anmälda och vasaloppsgeneralen Rolf Hammar säger att snöfonden kan tillföras 3,5 miljoner, eventuellt några hundra tusen ytterligare.

Blir det billigare att anmäla sig 2008 ?

- Självklart håller vi löftet att det här var ett engångspåslag. Annars skulle vi tappa förtroende, säger han.

I fredags kom ett chartertåg från Sydsverige för sent till Mora. Ändå lyckades arrangörerna i all hast transportera 550-600 skidåkare till start i Oxberg.

- Det här visar att vi har en initierad stab människor som jobbar och vet att problem är till för att lösas,säger Rolf Hammar.

Mer läsning

Annons