Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sist i fjol, först i år

/
  • Intressant. Folk stod nyfiket och tittade på de skickliga korgmakarna. Här med Holger Andersson som gör en korg.  Foto: Karolina Lundgren
  • Avancerat. Det är en hel del olika procedurer innan korgen är klar.  Foto: Karolina Lundgren
  • Fartfyllt. Våmhus folkdanslag underhöll med glad folkdans.  Foto: Karolina Lundgren
  • Rutinerad. Erik Svensson var med i tävlingen för 30e året. Han knep femte platsen i år med en korg som var sju deciliter för stor.  Foto: Karolina Lundgren
  • Process. Sten Kans fixar till en av spjåkarna. Han kom på tredje plats med en korg som rymde fyra deciliter för mycket.  Foto: Karolina Lundgren

Annons

I söndags inleddes "trivselveckans" första dag i Våmhus. Det var den årliga korgmakartävlingen i Gammelgården på Sivarsbacken som Hembygdföreningen i Våmhus arrangerade. Runt 300 gäster trotsade regnet för att titta på.

- Normalt brukar vi ha över 500 gäster den här dagen, men vi rår tyvärr inte på vädret, säger Conrad Back, en av de 12 tävlande som i år knep en fjärde plats. Hans korg rymde sex deciliter för mycket.

Tävlingen har funnits i 45 år och går ut på att med ögonmått göra en korg av trä till en volym som bestäms strax innan tävlingen börjar. Varje år skiftar storleken. I år var det 10,8 liter korn som skulle rymmas i korgen. Det är måttriktigheten som räknas, inte tiden.

En annan av deltagarna var Erik Svensson, tvåfaldig mästare tidigare och på femte plats i söndags.

- Vad som krävs för att vinna är rutin. Jag har varit med 30 gånger och tycker det är lika trevligt än, säger Erik.

Dagen började nere vid vattnet där bland annat Conrad Back berättade hela processen med virket innan det går att arbeta med och göra korgar. Det krävs ett sen- och kvistfritt, rätvuxet träd, vilket inte är det lättaste att få tag på.

Förutom själva tävlingen var det folkdansuppvisning med Våmhus folkdanslag. Nere vid vattnet såldes nystekta kolbullar, grillad fisk och tunnbrödsrullar.

Första priset gick till Bertil Matsson som året innan kom sist i tävlingen. Han lyckades göra en korg med mått på 10,7 liter. På andra plats kom Erik Kajander med måttet 10,5 liter och tredje plats tog Sten Kans med 11,2 liter.

Alla som deltar får ett symboliskt pris i form av resebidrag samt mycket uppskattning. Vinnaren får även en liten symbolisk summa pengar.

Mer läsning

Annons