Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sådana kurvor vill vi ju inte se"

/
  • Tråkig läsning. Hans Nylund, utredningschef vid Morapolisen, beklagar att antalet anmälda brott ökar i Mora, Orsa och Älvdalen.  Foto: Dan Havemose

Annons

Hans Nylund tolkar inte det kraftigt ökande antalet anmälningar om brott i Mora, Orsa och Älvdalen som att en brottsvåg sköljt in över norra länsdelen det senaste halvåret. Anmälningsökningen kan bero lika mycket på ökad benägenhet att anmäla som att fler brott verkligen begåtts. Vad som verkligen ligger bakom fluktuationer i statistiken är väldigt svårt att säga.

- Sedan ett par år kan man ju enkelt ringa 114 14 till polisens kontaktcentrum, PKC, och anmäla småbrott utan att fastna i någon telefonkö eller något krångel. Vi vet inte hur det påverkar, säger Nylund.

Därtill kommer en ökad anmälningsbenägenhet hos skolorna och ökade insatser från försäkringskassan för att avslöja och anmäla bedrägerier.

Enligt Hans Nylund är det ett litet antal kriminella som i norra Dalarna står för en stor del av brotten som begås.

- Blir de kriminella lagförda och tas av banan syns det tydligt i statistiken. Får vi tre till fyra återfallsförbrytare inlåsta i slutet av våren så blir det en lugn sommar, säger han.

I dagsläget ser polisen i Mora inte någon större nyrekrytering bland narkomaner och knarkförsäljare, dessutom har stölderna minskat. Däremot är klotter och skadegörelse ett ökande problem.

- Det är tråkigt. Vi hade ett par år då klottret var nere i nästan noll, säger Nylund.

Hans Nylund berättar att polisen det senaste året lyckats skapa ett bättre och närmare samarbete med sociala myndigheterna och skolan, för att nå unga förbrytare innan de blir straffmyndiga.

Polisen samarbetar i dag också med räddningstjänsten, psykiatrin och kommunen för att minska antalet självmord i Mora.

- Vi har allt att vinna på att ingå i ett nätverk där vi arbetar med andra för att hjälpa människor med sådana här problem. Vi träffar ungdomar som uttrycker livsleda och då är det viktigt att vi kan slussa dem vidare så att de får hjälp och stöttning.

Mer läsning

Annons