Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så övervakas du utan att veta

/
  • Taxen Pingla är ett dygn efter attacken fortfarande chockad. Såret vid nacken är ihopsytt. Foto: Per Liljas

Annons

Den som använder en kamera utan tillstånd från Länsstyrelsen, eller som inte tydligt informerar om sin kamera, bryter mot lagen om allmän kameraövervakning. Straffet är böter eller fängelse i upp till ett år. Trots detta saknar flera butiker i Mora både tillstånd och skyltar för sina kameror.

- Det är ingen som har nämnt ett ord om att det behövs tillstånd. Jag har ju till och med talat med polisen om det, säger en av de affärsägare som saknar tillstånd för sina kameror.

- Den som har en kamera ska också ha ett tillstånd. Det krävs även en skylt. Det är den information vi ger när någon frågar om kameraövervakning, säger polisen i Mora.

Den som inte har något tillstånd får endast använda sig av strömlösa kameror, så kallade attrapper.

- Vår kamera är helt död. Men så länge vi är aktiva och rör oss ute i butiken ska det inte kunna stjälas något. Våra ögon är de bästa kamerorna, säger en affärsägare i Mora.

En annan näringsidkare menar att det blir för dyrt med kameror.

- Det är en kostnadsfråga. Men vi behöver ändå ingen kamera. Pensionärerna i huset mitt emot är det mest effektiva skyddet.

Det finns dock vissa undantag från lagen om allmän kameraövervakning. Webbkameran som sitter i Moras kyrktorn, är en av de kameror som inte behöver något tillstånd. Enligt Länsstyrelsen behövs detta inte eftersom de personer som syns på bilden inte går att identifiera. Tillstånd krävs heller inte av kasinon eller av polismyndigheter som använder kameror för att avvärja olyckshändelser eller brott med fara för liv eller hälsa.

Fakta: De har struntat i tillståndet

  • Expert (Kjells foto)
  • Margitsgårdens antik och kuriosa
  • Moraboden
  • Symaskinsbutiken Bernina

Mer läsning

Annons