Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamot (v) besökte Mora: "Det behöver byggas bostäder som de flesta faktiskt har råd med"

Nooshi Dadgostar (v) är riksdagsledamot där hon sitter i Civilutskottet.
Lokalpolitiskt har hon varit aktiv i Botkyrka kommun.
Men under två dagar lämnade hon Stockholm för Mora.

Annons

Under besöket i Mora föreläste Nooshi Dadgostar på Folkhögskolan om situationen i regeringen och Vänsterpartiets tankar om bostadsbyggande.

Vad gör Vänsterpartiet i dag beträffande bostadspolitiken?

– När det blev majoritetsskifte var problemet att de borgerliga hade styrt i åtta år och nästan rensat skrivborden. De hade tagit bort hela bostadspolitiken. Det fanns inga investeringsstöd över huvud taget för byggande. Vi behövde börja om från början. Nu sitter inte Vänsterpartiet i regeringen men vi förhandlar om budgeten, säger Nooshi, och fortsätter:

– Nu har vi lanserat och tagit fram ett paket för byggande av framför allt hyresrätter med rimliga hyror och andra typer av stöd. För att få igång bostadsbyggandet igen. Det är det största paketet i Sverige på 20 år. Vi är inte nöjda med det men vi börjar där. Det behöver byggas bostäder som de flesta faktiskt har råd med.

Nooshi Dadgostar, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, besökte Mora i två dagar.

I Mora besökte hon bland annat Morastrand där hon talade med Stefan Larsson, vd, för att sedan kika på nybyggnationen av studentlägenheter som är klara till midsommar.

Hur skiljer sig Mora från andra kommuner du besökt?

– Oj, det vågar jag knappt svara på. Men jag tycker det är bra att man har fortsatt bygga här under 2000-talet. Jag har sett många kommuner som stått stilla i över 20 år och börjar bygga igen först nu. Men vill man ha en växande livfull kommun måste man satsa också. Därför försöker vi ge draghjälp med statliga medel så att alla kommuner kan växa, svarar Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar och David Örnberg utanför gamla kommunhuset i Mora.

Hon fann besöket givande. Likaså fann David Örnberg, ordförande i Mora vänstern, mötet lönsamt. Inte minst för han själv fick se kommunen i ett närmare perspektiv.

– Jag har fått se en del nytt jag inte visste om. Framför allt reagerade jag på att dagiset i Tomtebo står helt tom. Det används inte. Det är förskräckligt onödigt, säger David Örnberg.

Men han såg också saker han gillade på hemmaplan:

– I Hindriksheden har man byggt om tvättstugor till ettor. Det är jättebra. Likaså har man byggt om gamla Coop i Öna till lägenheter. Det är smart och rätt.

Den sista personen duon träffade i Mora var Åke Nyström, chef på den tillfälliga flyktingenheten, där man diskuterade just flyktingar och bostäder.

Nooshi Dadgostar, i mitten, må inte vara den längsta politikern i riksdagen men som Ronnie James Dio sa: det handlar inte om storleken på din penna utan om hur stort du skriver ditt namn. Bredvid henne sitter Åke Nyström och David Örnberg.

I Mora har man lyckats hitta bostäder åt de 82 flyktingar man blivit anvisade vilket Åke tillskriver sin engagerade personal:

– Utan dem hade det nog rasat, reflekterar Åke.

Besöket avslutades, som seden kräver, med ett besök i Nusnäs och dalahästtillverkningen.

– Nu tar jag med mig det jag sett i Mora ned när vi förhandlar budget och annat med regeringen. Det kan inte enbart vara Stockholmsperspektiv på bostadspolitiken, avslutar Nooshi Dadgostar.

Mer läsning

Annons