Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordintresse för Vinterfest

/

En månad återstår till årets upplaga av Vinterfest. Förra året såldes 3 000 biljetter till arrangemanget.
– Redan nu är flera av konserterna utsålda. Det är ett bättre läge än vad vi hade samma tid förra året, konstaterar Anna Söderbäck från arrangörsstaben.

Annons

Det evenemang som såldes ut först var Frost&Friends. Enligt Anna Söderbäck är det en musikstund där Vinterfestens konstnärlige ledare, Martin Fröst, traditionsenligt samlar sina vänner till en lekfull kväll med musiken, artisterna och publiken i centrum i Moraparken fredag den 17 februari.

Andra utsålda evenemang under festivalen är bland annat Vinterfest i Vattnäs Konsertlada lördagen den 18 februari. Där framför Pers Anna Larsson, i sin nybyggda Konsertlada, sånger av Schubert med Schumanns pianokvartett i Ess-dur som avslutning.

Utsålda är även konserterna i Skattunge och Älvdalens kyrkor.

I Älvdalens kyrka ges en konsert med Appollon Musagéte Quartett, Martin Fröst, klarinett och Shai Wosner, piano, som direkt efter Vinterfest framförs i Laeiszhalle, Hamburg. Premiären blir i Älvdalens kyrkas fina akustik till vilken en Steinway D-flygel hyrts in från Radiohuset i Stockholm, på vilken Shai Wosner kommer att spela. Konserten avslutas med Mozarts klarinettkvintett.

I Skattunge kyrka söndag den 19 februari bjuder Liza Ferschtman, violin, Julien Quentin, piano, Stockholms Kammarbrass och Björn Granath, recitation, på Beethovens violinsonat nr 9 i A-dur. Kreutzer, som tillägnades denna sonat, vägrade spela den, men Liza Ferschtman gör det med bravur. Där bjuds även på delar ur Tolstojs skandalomsusade roman Kreutzersonaten samt ett musikstycke uppbyggt runt Strindbergs Inferno.

Till premiärkonserten på Zornmuseet torsdag kväll den 16 februari och konserten med eftermiddagste i Fryksås finns främst lyssnarplatser kvar samt några enstaka sittplatser till Zornmuseet.

Appollon Musagéte Quartett, en polsk stråkkvartett bestående av fyra starkt personliga musiker, söker i Zornmuseet nya former för sina framträdanden. De framför stråkkvartetten i c-moll av Sjostakovitj – dedikerad till offren av fascism och krig. Omgivna av Peter Dahls passionerade målningar, vilka ger ytterligare en dimension till upplevelsen, ges också en av Beethovens många stråkkvartetter.

Vid eftermiddagsteet i Fryksås spinner ett samtal mellan Camilla Lundberg, musikchef på Sveriges Television och Rolf Martinsson, Vinterfests Composer in Residence år 2012. Det blir ett samtal om komponerande i allmänhet och Rolfs kompositioner i synnerhet. Göran Söllscher, framgångsrik gitarrist, bjuder på musikaliska pärlor av bland annat Villa-Lobos och Lennon-McCartney.

– Till utsålda arrangemang kan jag rekommendera att det går att infinna sig till respektive spelplats för att eventuellt få tag i överblivna biljetter, säger Anna Söderbäck.

Anna Söderbäck noterar också att många biljetter sålts till den samtalsstund som vinterfests konstnärlige ledare, tillika klarinettisten, Martin Fröst har med komponisten Jonas Forssell på Kaffestugan i Mora vid lunchtid lördag den 18 februari. Där samtalas om det kulturpolitiska klimatet i Sverige och Europa. Hur ska vi skapa utrymme för den klassiska och nyskrivna konstmusiken? är frågeställningen som samtalet utgår ifrån.

Mer läsning

Annons