Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raggare - ett udda pack, eller?

/
  • Rock'n'rollen lever! En symbol för raggare.  Foto: Karolina Lundgren
  • Myt. Att raggare bara dricker öl och sprit! Sabina Nilsson och Jimmy Strand skickar vidare cider till dem i baksätet.  Foto: Karolina Lundgren
  • Rockabilly-frilla. Rickard Sandström, 16, yngst i gänget.  Foto: Karolina Lundgren
  • Fräsigt? Sant eller falskt?  Foto: Karolina Lundgren
  • Peter Olsson (till vänster) och Rickard Sandström, visar MT:s reporter vad livet går ut på.  Foto: Karolina Lundgren
  • Från vänster: Annika Gummesson, Sabina Nilsson och Malin Lindström hänger i Peters Olssons Chevrolet Impala -59.  Foto: Karolina Lundgren
  • Raggarhäng. Det är på sommaren de lever. Så ofta som möjligt åker de runt i Sverige på raggarträffar. Från vänster; David Jonsson, Tobias Zackariasson, Sabina Nilsson, Richard Lindström, Jimmy Strand och Rickard Sandström.  Foto: Karolina Lundgren
  • Stencool. Richard Lindström-The one and only! Eller?  Foto: Karolina Lundgren

Annons

Mitt i Mora, vid Bälter Svens torg cirkulerar sakta, sakta en stor amerikansk bil från -59. Den är 5,65 meter lång och 2,05 meter bred. Musiken är hög och taket på bilen är nerfälld. Ur högtalarna flödar 50- och sent 70-talsrock och country, som Hank Williams och Eddie Meduza.

Hur många har inte sett och hört dessa bilar som "cruisar" runt, runt med hög musik på just det stället du satt dig. Den klassiska "raggarrundan" som verkar finnas i alla städer.

Antingen tillhör du gruppen som höjer glaset mot dem och ler uppmuntrande till deras säregna livsstil. För det är en livsstil. Eller så skakar du på huvudet och undrar varför de så utstuderat suktar efter uppmärksamhet på detta förlegade sätt.

Vad är en raggare egentligen och finns de verkligen än?

Peter Olsson, 39, är lastbilschaufför och kallar sig själv raggare. Han och hans tio raggarvänner, alla från Blekinge, besöker Dalarna just nu.

- Vi finns! Raggare är arbetarklassens människor i alla åldrar. Vi gillar gamla bilar, att dricka pilsner och träffa likasinnade, säger Peter.

Kulturen har funnits i Sverige sen 50-talet och har stark influens av USA. Där av de amerikanska sydstadsflaggorna som många av dem bär. De gigantiska bilarna, brylcreemen i håret och även musiken kommer från 50-talets rock n roll i Amerika. Protytypen är främst Rockabilly.

- Jenkarna har alltid haft storhetsvansinne och gjorde alltså även bilarna stora och snygga, säger Peter som berättar att han aldrig skulle sälja sin skönhet.

Maj till september är den stora tiden för så kallade raggare eller bilintresserade. Då blommar de ut och lever så mycket som möjligt ute på vägarna. Många av dem åker på raggarträff och bor då på campingar runtom i Sverige, mest varje helg.

- Förr var raggare förknippat med bråk och fylla. Idag är det organiserat och lugnt. Det är människor med genuint motorintresse som träffas, säger Annika Gummesson, en av Peters vänner.

Vintertid står alla raggarbilar stilla och de flesta bilägarna lägger sig under huven för underhåll. De flesta "raggare" lägger ner stor tid och mycket pengar på sitt bilintresse.

- En bil kostar allt mellan 100 000 till 500 000 kronor, så det är inget för den oseriöse, säger Peter.

Men vad är grejen med att åka runt en plats om och om igen i samma stad?

- Det är som ett kalas medan man letar likasinnade människor. Man kör sakta och hinner se mycket samtidigt som vi umgås och har kul, säger Peter.

Han lägger till att de genom att de hörs och syns finner andra bilintresserade. Ibland stannar de på någon parkering, knäcker en öl och pratar med andra raggare.

Alkohol ingår i kulturen men, med ett stort MEN, chauffören dricker aldrig!

- Ingen vill vara chaufför! Därför blir den som är chaufför bjuden på mat och boende då vi är ute, berättar Peter.

Gruppen är rörande överens om att alla raggare accepteras, oavsett ålder och utseende. Det är en av många fina sidor inom kulturen. Män, kvinnor, barn och pensionärer av båda könen finns med på träffarna.

Apropå acceptans. Hur många homosexuella ser ni i raggarkretsen och hur tas de emot?

Skratt utbryter och det skämtas om att det inte skulle fungera eftersom de sitter så nära varandra i baksätet.

- Det finns inga, skämtar en av killarna i gänget som heter Richard Lindström. Han tillägger att det nog inte finns så stor potential att få "napp" som homosexuell, bland raggare.

Om fördomar finns att raggare är fyllon som bråkar. Finns fördomar från raggarnas sida om "Hiphoppare".

- Hiphoppare verkar så löjliga och ser inte kloka ut med tio nummer för stora kläder. De är mesiga och inte ett dugg balla, säger Richard Lindstöm.

Hiphoppare är det sista de vill vara, uttrycker gruppen enstämmigt och säger att det är motsatsen till vad de själva står för med utpräglat intresse av det som är gammalt.

Fakta:

Rockabilly är en musikgenre som är en blandning av blues, country och hillbilly. Skapare är bland andra: Bill Haley and his Comets. 1954 gjordes Rockabillyn ännu större genom artister som Elvis Presley och Sam Philips.

Hillbilly är ett nedsättande begrepp om människor som bor i avlägsna, lantliga platser.

Raggare betyder: "söka sexuell kontakt med någon"

Mer läsning

Annons