Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Portugisiska gatuhundar får hem i Mora

/

Annons

Malin är uppväxt i Sveg, men bor i Mora sedan 15 år. Hon har alltid varit hundintresserad och har haft många hundar av skilda raser.

Via en hemsida hos gatuhundorganisationen ADA fick hon syn på en spansk gatuhund som hon inte kunde motstå: Bruttan.

– Det kändes väldigt pirrigt och oroligt när vi stod på Arlanda och skulle hämta henne. Vi visste inte hur hon skulle vara och hur det skulle gå. Hon var mycket rädd när hon kom, sprang efter barnen och nafsade dom i benen för att hon var rädd för deras fötter.

– Men efter några månader var rädslan borta, och nu är hon en underbar liten vovve, berättar Malin, och kelar med Bruttan och hennes hundkompisar, som röjer runt i snön ute på gården i Utmeland.

Hon engagerade sig i ADA och familjen ställde upp med jourhem.

– Hundar kom och gick hemma hos oss och varje gång kände man att man gjorde en insats.

Hundrondellen bildades, inriktningen blev portugisiska gatuhundar.

– De har det värre än spanska gatuhundar. Portugiserna ligger långt efter, inställningsmässigt. Det finns cirka en miljon gatuhundar i Portugal. De har det förfärligt.

En bråkdel av dem får en dräglig tillvaro i andra länder. Hundrondellen har förmedlat 35 hundar, flera av dem bor nu i familjer i Mora.

– Vi ställer en del krav på adoptörerna. De ska ha möjlighet att ge hunden tillsyn, och det är inte alltid vi tycker att den hund man själv vill adoptera är den lämpliga.

Men stämmer allt, så har hunden ett nytt hem.

BIRGER NYLÉN
birger.nylen@daltid.se

Mer läsning

Annons