Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen om skadegörelse i Mora: "Man är endast ute efter att förstöra"

DT har vid flera tillfällen uppmärksammat den våg av skadegörelse och inbrott som präglat Mora sedan sommaren.
– Vi får känslan av att det saknas motiv. Man är endast ute efter att förstöra, säger Marcus Peter, förundersökningsledare.
Nu vädjar polisen om hjälp från allmänheten för att komma till rätta med problematiken.

Annons

Det är nog få som missat den våg av stölder och skadegörelse som gått genom Mora den senaste tiden. Enligt Marcus Peter, förundersökningsledare på polisen, började problemen under sommaren.

– Det har eskalerat jämfört med tidigare år. Från 1 augusti är vi uppe i 21 olika anmälningar gällande stöld. När det kommer till skadegörelse är vi uppe i 71 anmälningar vilket är mer än en fördubbling jämfört med tidigare år, säger Marcus Peter.

Läs också: Våg av förstörelse genom Mora: "Det här är obehagligt"

Flera av de olika stölderna sticker ut. DT har redan uppmärksammat hur man tagit ett kassaskåp från Fridhemskyrkan, att man härjat vid brandkårens båtplats och att folkhögskolan länge haft problem med skadegörelse.

– Vi har sett att skadegörelsen har främst varit riktad mot föreningslokaler, offentliga byggnader och affärslokaler, säger Marcus Peter, och vid flera tillfällen har man krossat fönster med sten eller motsvarande.

Läs också: Nytt sabotage mot brandkårens båt – nu tas båten upp

Flera bilar har också utsatts för skadegörelse. Vid ett antal tillfällen har man brutit sig in i byggnader utan att stjäla något men däremot ställt till oreda. I andra fall har man tagit gods. Därtill har en förskola fått sina fönster krossade.

– Vi har redan fått in tips och jobbar kontinuerligt med att detta ska upphöra. Nu vill vi dock gå ut bredare och uppmanar folk att höra av sig om de har sett något för att hjälpa till att gripa eventuella gärningspersoner. Det behöver inte vara något nytt utan det kan röra sig om händelser man tidigare har sett, säger Marcus Peter.

Läs också: Fint scenområde förstört: "Man blir så uppgiven"

Har man ett tips kan man höra av sig till 114 14 eller besöka polisstationen.

– Nu har vi samordnat alla ärenden och ska fortsätta utreda utifrån vad vi har fått in. Vi får känslan av att det saknas motiv. Man är endast ute efter att förstöra. Något tydligt motiv finns inte, säger Marcus Peter.

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i Mora har regelbundna möten. Under onsdagen genomfördes ett extrainsatt möte just på grund av situationen med skadegörelse.

Jag kan inte gå in på detalj kring hur vi kommer att jobba framöver. Vad jag kan säga är att den som gör sig skyldig till brott i samband med skadegörelsen går en mycket otrygg tid till mötes. Huvudsyftet är att gripa de som gjort sig skyldiga till brott.

– Jag kan inte gå in på detalj kring hur vi kommer att jobba framöver. Vad jag kan säga är att den som gör sig skyldig till brott i samband med skadegörelsen går en mycket otrygg tid till mötes. Huvudsyftet är att gripa de som gjort sig skyldiga till brott, betonar Rune Lindbom, lokalpolisområdeschef, strax efter mötet.

Kommun, socialförvaltning, skolan, säkerhetssamordnare, Morastrand och gymnasiet är några av de som träffas under dessa möten.

– Vi sitter inte still i båten utan vi agerar, kraftsamlar och försöker samordna våra resurser på bästa sätt för att nå ett önskvärt resultat, säger Anna Hed, kommunalråd.

Alla som har uppgifter som kan sättas i samband med denna skadegörelse uppmanas ringa 114 14 och begära polisområde Dalarna alternativt besöka polisstationen i Mora.

Mer läsning